Завршија археолошките истражувања на локалитетот „Кале" кај село Стари Град

Археолошка екипа од локалната установа Народен музеј од Велес од средината на септември до средината на октомври изведe археолошки истражувања на локалитетoт Кале каj село Стари Град. 

Годинашните истражувања ја потврдија констатацијата дека археолошкиот локалитет Кале – Стари Град поради својата геостратешка положба егизистирал низ долг хронолошки период од енеолитот па сè до средновековниот период. Неговите истражување во голема мера ја отсликува состојбата на античката населба која условно кажано претставувала дел од мрежата на тврдини односно воени упоришта поставени на стратешки места на просторот на средното Повардарие во периодот на последните три века од старата ера кои покрај својот воен карактер постепено прераснуваат во населби кои егзистирале се' до крајот на антиката, информира за МИА археологот д-р Анита Василкова Мидоска, кустос советник, раководител на истражувањата.

Локалитетот е лоциран на најнискиот северен огранок на планинскиот масив Соколчица кој е само продолжение на планината Руен на десната страна на реката Бабуна во непосредна близина на новоформираната населба Стари Град.

Таа појаснува дека главниот фокус на годинашните археолошки истражувањата на овој локалитет претставувале продолжување на археолошкото истражување на локалитетот започнато уште во 2018 и 2020 година и се одвивале на два сектора.

Сектор 4 кој е лоциран на просторот северно од акрополата-највисокиот дел од градот и претставува еден вид на премин од акрополата кон подградието.

-Истражувањата на овој сектор започнаа уште во 2015 година, а според добиените сознанија и археолошките истражувања сугерираат дека дека посочениот простор бил населен подолго време. Засега според археолошките наоди можеме да констатираме траги на интензивно живеење во периодот од 2 век п.н.е. па се' до средновековниот период односно до 14 век н.е, појасни Василкова Мидоска.

Таа информира дека со претходните истражувања делумно биле откриени архитектонски остатоци (ѕидови) кои сугерираат постоење на најмалку три објекти изведени во различна техника на градење со употреба на камен и кал со неколку фази на ремоделација на објектите.

Мидоска појаснува и дека движните археолошки наоди главно припаѓаат на перидот на 3-5 век од н.е. иако има спорадични наоди и од 2-1 век п.н.е. ососбено во рамките на нумизматичкиот материјал.

-Оваа година беше откриен уште еден објект за домување, кој заради големите димензии беше само делумно истражен. Откриените ѕидови се градени во техника на сувоѕид со користење на кал и камен, а на одредени места има и траги од ремоделации. Овој објект кореспондира со објектите кои се откриени во претходните истражувања. Според движните археолошки наоди, тој бил во употреба во перидот од 3-5 век н.е. и имал функција на објект за домување.

Мидоска информира и дека оваа година таа со екипата прв пат направиле и сондажни истражувања на просторот на акрополата односно на највисокиот дел од населбата и притоа биле откриени два објекти.

– Нивната функција и намена засега останува енигма затоа што тие се делумно откриени и се надеваме дека во понатамошните истражувања ќе добиеме попрецизни резултати. Ѕидовите се со големи димензии, а камењата се обработени и поврзани со кал и малтер. Според нумизматичките наоди објектите припаѓаат на 4 век н.е. односно во периодот на наследниците на Константин Велики, појасни Василкова Мидоска.

Додава дека од наодите најмногу е застапена керамиката односно садови кои биле во употреба во секојдневието на античкиот човек и во најголема мера се локална продукција која ги отсликува тогашните трендови на производство и креација, а се откриени и наоди од метал.

Археолошките истражувања на локалитетот Кале кај село Стари Град претставуваат дел од Годишната програма за финансирање на проекти од национален интерес за 2021 година на Министерството за култура, во висина од 160 илјади денари.

Истражувањата на локалитетот се започнати уште од 2005 година со повремени паузи и заедно со годинашните се реализирани шест истражувачки кампањи (2005, 2006, 2015, 2018 и 2020 и 2021 година.

Видео-Фото: Ибра како вистински борец

Еден од најдобрите светски фудбалери во последните две децении, асот на Милан Златан Ибрахимовиќ покажа дека и со 40 години е вистински „ѕвер“.

Популарниот Ибра покажа дека со право не само што е мајстор со фудбалската топка дека е мајстор и во боречките вештини.

Шведскиот фудбалер со потекло од Балканот покажа и докажа зошто е носител и на црн појас.

Ибра како вистински ММА борец ја растури боксерската вреќа.

За Златан дефинитивно годините се само бројка.

Заради промоција на спортот, Златан има почесен црн појас во теквондо, кој во 2010 година му го додели олимпискиот шампион Мауро Сармиенто. Повеќе од десет години подоцна, Ибрахимовиќ се уште удира многу силно.

Најпродаваните автомобили во Европа

Со години првото место беше резервирано за „Volkswagen Golf“, а во октомври не е ниту меѓу првите десет во Европа, според „JATO Dynamics“.

Нарушувањата во производството на нови автомобили поради недостаток на чипови се веќе познати и поради тоа фаворитите во продажба од месец во месец изгледаат поинаку. Со години првото место беше резервирано за „Volkswagen Golf“, а во октомври не е ниту меѓу првите десет во Европа, според „JATO Dynamics“.

Првото место сега го има одличниот мал „SUV Peugeot 2008“ (18.109 продадени примероци), втор е „Renault Clio“ (14.639), потоа „Dacia Sandero“ (14.034), „Peugeot 208“ (13.978), на петтото место е „Ford Focus“. (12.704)…

Голфот испадна од првите десет - продадени се нешто повеќе од 11.000 возила. Поради недостиг на чипови, фабриката на Фолксваген во Волфсбург, Германија, работи на ниво кое не е забележано од 1958 година, пишува магазинот ХАК.

Санкционирани 78 возачи на автопат Велес – Скопје – Куманово

 На автопатот Велес – Скопје – Куманово при зајакната акциска контрола денеска се санкционирани 78 возачи кои возеле со брзина поголема од дозволената, информираат од Министерството за внатрешни работи.

Од нив, 22 возилa се движелe со брзина над 50 километри на час повеќе од дозволеното, а шест возила се движеле со дури над 70 километри на час повеќе од дозволената брзина.

Од МВР посочуваат дека засилените акциски контроли продолжуваат и во наредните денови и апелираат до сите учесници во сообраќајот да ги почитуваат сообраќајните правила и прописи со цел заеднички придонес за побезбедни патишта.

притисни ентер