Загатка за научниците: Зошто Ковид-19 во некои случаи убива млади, сосема здрави лица

Една од најголемите загатки во борбата против новиот коронавирус е секако - како ги избира своите жртви.

Иако повеќето случаи жртвите на „Ковид-19“ се повозрасни и претходно заболени луѓе, има случаи во кои од коронавирусот се погодени млади, очигледно целосно здрави луѓе, како и медицински професионалци кои им помагаат на болните, но немаат самите симптоми.

Во некои случаи, последователно е откриено дека некои од нив страдале од болеста нез да знаат, но остануваат значителен број на пациенти со коронавирус, без објаснување, пишува „Гардијан“.

Се појавија неколку научни теории. Некои истражувачи веруваат дека клучот е количината на вирус што влегува во организмот, а колку е поголем, толку е полош здравствениот исход.

Други велат дека работата е во генетиката, односно некои луѓе се генетски поподложни на новиот вирус кој полесно, побрзо и застрашувачки се шири низ телото.

Оваа теорија ја застапува и вирологот Мајкл Скинер од Кралскиот колеџ во Лондон.

„Многу е веројатно некои од нас да имаат специфична генетска слика која е одговорна нашето тело помалку да реагира на овој коронавирус“, вели тој.

Во прилог на ова тврдење, вирусолозите се сеќаваат на слично однесување во вирусот на херпес симплекс. Кај луѓето со мутација што влијаат на TLR3 клетките, организмот има тенденција да се справи со инфекцијата

Сепак, вирусологот со седиште во Сасекс, Алисон Синклер верува дека количината на вирусот што заразил одредено лице е клучна.

- Се разбира, лице кое добило поголема доза на вирус развива повеќе вирусни клетки и побрзо од оној што добил помалку. Сè уште не знаеме како точно функционира ова со Ковид-19 и важно е да разбереме како таквата состојба предизвикува сериозност на ситуацијата - изјави таа за Гардијан.

Индикациите дека оваа теорија може да биде точна доаѓаат од Кина, каде е откриено дека кај тешките пациенти има поголема доза на вируси во организмот, а САРС и вирусите на грип се слично во „однесувањето“.

притисни ентер