Во Кумровец повторно се одбележа 25. мај , Денот на младоста – радоста во чест на Тито (ВИДЕО)

Со положување венци и запалени свеќи пред споменикот на Јосип Броз Тито во Кумровец, делегациите на округот Крапина-Загорје, Општина Кумровец и Здружението Јосип Броз Тито денеска го одбележаа Денот на младоста - радоста.

Претседателот на Здружението на антифашистички борци и антифашисти на Република Хрватска, Фрањо Хабулин потсети дека манифестацијата Ден на радост-младост се одржува секоја година во родното место на Тито , Кумровец, но овој пат заради ситуацијата предизвикана од коронавирусот, е организиран скромен собир во спомен на Јосип Броз Тито.

„Тито имаше посебен став кон младите и денеска кога ја славиме младоста,  мора да запомниме дека токму тие беа младите во Народноослободителната борба во Втората светска војна кои го носеа најголемиот товар и направија најголеми жртви за да дојдат до победа“, рече Хабулин и додаде дека младите го носеле товарот на повоената изградба на земјата, а на младите сè уште се смета денес.

Претседателот на Здружението Јосип Броз Тито, Јован Вејновиќ, смета дека Тито е симбол на времето во кое се постигнале вонредни економски, социјални, социјални и културни резултати, кои денес не се како што биле порано.

„Ние денес имаме проблеми со вирусот корона, веројатно ќе заврши некако. Но, веќе 30 години страдаме од вирусот на шовинизам и национализам, што не запира, туку се одржува на постојана работна температура“, рече Вејновиќ, додавајќи дека тие, како Алијанса, фокусот го ставаат на ширењето пријателство, комуникација и соработка.

Претходните години во Кумровец на 25. мај , роденденот на Тито се собираа илјадници луѓе , претежно од постарата генерација од просторите на поранешната Југославија.

притисни ентер