Во БиХ од коронавирус починал епидемиолог, член на СЗО за Југоисточна Европа

Во изолација на Клиниката за белодробни заболувања во Подхрастови од ефектите од инфекција со коронавирус починал 61-годишниот лекар Шефик Пашагиќ. Тој бил доктор епидемиолог и директор на компанијата Санитација d.o.o., пренесува Klix.ba.

Во исто време, Пашагиќ бил член на СЗО за Југоисточна Европа.

Пред да се разболи, се занимавал со коронавирусот и бил во постојан контакт со колегите од САД со кои разменувал знаење за овој вирус.

Тој, исто така, зборувал за коронавирусот додека гостувал на N1 телевизија на 16 март. Тој во тоа време рече дека се соочуваме со нов вирус за кој не знаеме ништо, бидејќи штотуку се појави и дека донесените мерки биле единствениот начин да се спречи ширење на истиот.

"Хигиената и дезинфекцијата се клучни работи во борбата против оваа болест. Луѓето треба да бидат свесни дека изолацијата може да им помогне на други луѓе. Секоја епидемија има свој врв, а ние не сме ни на почетокот. Тешко е да се каже што нè чека од оваа перспектива. Дезинфекција, професионална дезинфекција е клучот за превенција кога станува збор за сите заразни болести.” рекол тогаш докторот.

 Потоа предупреди дека во наредните денови ќе одговори на голем број прашања.

„Помладите луѓе можат да бидат без симптоми , а да го имаат вирусот. Луѓето треба да разберат дека повеќе луѓе умираат од сезонски грип отколку од коронавирус“, рече Пашагиќ на 16 март.

Пашагиќ бил чест гостин и соговорник на бројни медиуми во БиХ, каде зборувал за теми во својата професија.

притисни ентер