Теренецот на Тојота од осумдесеттите и понатаму се продава на одредени пазари

Јапонскиот произведувач на некои пазари се уште го нуди легендарниот Ленд Крузер серија 70.

Иако Тојота редовно на пазарот пласира нови генерации од Ленд Крузер, класичната верзија од овој теленец со ознака „70“, кој апрв пат се појави во продажба пред 35 години и понатаму може да се набави во земјите како што се Јужна Африка и Обединети Арапски Емирати. Африканската верзија носи ознака Ленд Крузер „79 4.5D V8 D/C Namib“ а онаа за Обединетите Арапски Емирати незначително стилски се разликува во предниот дел.

Во Емиратите купувачите можат да изберат помеѓу  верзија со 3 врати и камионет со отворен товарен дел.

Почетната цена на овој класик изнесува околу 38.600 долари.

Додека во Јужна Афруика Ленд Крузер серија 70 користи 4.5 литарски дизел мотор со 205 коњски сили, моделот кој се продава во Емиратите добива сила од 4.0 литарски бензински мотор со 231 коњски сили.

притисни ентер