СЗО: На светот му недостасуваат шест милиони медицински сестри

Светската здравствена организација предупредува дека поради пандемијата од коронавирусотна светот му недостасуваат  шест милиони медицински сестри.

Од Обединетите нации, заедно со неколку здруженија ја истакнаа клучната улога на медицинските сестри кои го сочинуваат половина од медицинскиот персонал во светот.

Според извештајот на СЗО, бројот на медицински сестри е нешто под 28 милиони, или за шест милиони помалку од потребниот број.

Најмногу медицински сестри недостасуваат во сиромашните земји во Африка, југоисточна Азија, Блискиот исток и некои делови од Јужна Америка. 

притисни ентер