Србија со нови мерки: „Ако некој погрешно протолкува изјава на кризниот штаб, оди во затвор“

Српската влада донесе одлука дека Кризниот штаб е единственото тело овластено да дава официјални информации за епидемиолошката состојба во земјата, предизвикувајќи силно спротивставување од новинските организации и невладиниот сектор.

„Сите јавни соопштенија ги дава Премиерот или лица овластени од Кризниот штаб“, заклучи Владата на 28 март, а мерката стапи на сила со објавување во Службен весник.

Заклучокот исто така предвидува дека сите градоначалници, претседатели на општини и шефови за итни случаи на локалните самоуправи ги испраќаат сите информации поврзани со коронавирусот на нивните територии исклучиво и само до Кризниот штаб.

Истото важи за сите даватели на здравствени услуги, здравствени работници или правни лица во здравствениот сектор.

Владата предупреди дека сите информации за преземените здравствени мерки и другите информации дадени од „неовластени лица“ не можат да се сметаат за „точни и валидни “ и дека оние што даваат такви информации можат да бидат предмет на примена на регулативи „кои се однесуваат на одговорност и правни последици за ширење на дезинформации во вонредна состојба “.

Ваквите заклучоци на Владата предизвикаа голем број критики од новинарите и стручните здруженија, невладини организации и правни експерти, а заедничкиот именител на повеќето од овие осуди е дека заклучоците на извршната власт не се во согласност со Уставот на Србија, а заради нивните нејаснотии можат да се лизнат на цензура.

„Не е во согласност со Уставот, не е во согласност со Законот за пристап до информации од јавно значење, не е во согласност со Законот за информации од јавен карактер“, рече Тамара Филиповиќ од Независното здружение на новинари на Србија (НУНС).

„Ова навистина може да се претвори во цензура“, вели таа, оценувајќи дека „со тоа што не мора да постои дури и во итни случаи“.

Белградската ТВ N1 ја спореди ситуацијата со Унгарија, потсетувајќи дека парламентот во Будимпешта „пред два дена одобри закон по желба на премиерот (Виктор) Орбан, со цел борба против коронавирусот“.

„Локалните аналитичари прифаќаат придржување до најновите постапки на унгарските и српските власти“, цитираше Н1, цитирајќи го политичкиот коментатор Габор Бодис, кој рече дека „во гротескната скала“, сличностите на двете земји со медиумите се зголемуваат, како во Унгарија „ако некој новинар или уредникот погрешно ги прикажува ставовите или изјавите на Кризниот персонал - може да заработи затвор. “

Здруженијата за печат денес побараа од Владата да го објави овој заклучок, а барањата до премиерката Ана Брнабиќ произлегоа од опозицијата „итно да се укине“ одлуката со која се овластува Кризниот штаб исклучиво да ја извести јавноста за коронавирусот, со предупредување дека „може да има далекусежни последици. ".

Српската влада има два кризни штаба: здравствен на чело со Брнабиќ и економски, на чело со српскиот претседател Александар Вучиќ.

притисни ентер