Спанаќот се расипува најбрзо во однос на другиот лиснат зеленчук.
Спанаќот е несомнено една од најздравите намирници. Треба да се внимава при консумирање, најдобро е да се подготви онолку колку што ќе изедеме, бидејќи подгревањето на спанаќот воопшто не се препорачува.
Спанаќот (најдобар е младиот) може да се јаде свеж, како салата. Богат е со витамини А, Ц, бета-каротен и фолна киселина. Овој зеленчук долго време се смета за најдобар извор на железо, што е неточно, бидејќи не го содржи во големи количини. Затоа, не можеме да очекуваме поголема корист во третманот на анемија од јадење оброк со оваа храна.
Совети за подготовка
* Секогаш купувајте свеж спанаќ, проверете дали стеблото и листовите не се жолти.
* Пред подготовката, потребно е добро да се измие спанаќот за да се отстрани преостанатата земја и другите нечистотии од листовите.
* Подготвениот спанаќ изедете го истиот ден, бидејќи не треба да се остава долго време, ниту пак треба да се подгрева.
* Остатоците од приготвениот спанаќ не треба да се чуваат на собна температура. Тие треба веднаш да се стават во фрижидер.
* Не се препорачува да се подготвува како чорба со брашно и маст од животинско потекло бидејќи може да предизвика дијареја.
* За да се зачуваат витамините и минералите, треба да се вари на пареа или во многу мала количина врела вода околу пет минути.
* Треба да се приготви со млеко за да се отстрани оксалната киселина, која се врзува за калциумот, создавајќи калциум оксалат и на тој начин се исфрла од телото. Можете исто така да користите некои млечни производи (јогурт, павлака, свежо сирење).
Кому може да му наштети?
Спанаќот содржи и одредени количини на оксална киселина, која поради високата концентрација на пурини може да предизвика проблеми кај пациентите со бубрежни заболувања, а треба да ја избегнуваат оние со гихт, жолчни камења и артритис.
Бидете внимателни, брзо се расипува
1. Единствената маана на спанаќот е што брзо се расипува бидејќи листовите му се нежни, а една од причините за тоа е големата количина на вода што ја содржи (90%).
2. Расипаниот спанаќ изгледа „лигаво“ или има непријатен мирис. Сепак, постои начин да се продолжи неговиот век на траење. Трикот е во тоа да остане сув. Затоа, треба да се измие непосредно пред готвењето.
3. Препорачливо е спанаќот да се консумира во рок од три дена, а можете и да го замрзнете, но пред тоа треба да го бланширате во врела вода две минути - додека не добие светло зелена боја, а потоа да го изладите под ладна вода. После тоа, се става во кеси за замрзнување, па се додава во јадењата на крајот од готвењето.
Зошто треба почесто да јадете спанаќ
Свежиот спанаќ е одличен извор на витамини А и Ц, лутеин и бета-каротен. Во комбинација истите формираат одлична заштита од разни болести.
Овој зеленчук е исто така богат со минерали како што се калиум (важен за снабдување на клетките со вода, регулирање на срцевиот ритам и крвниот притисок), магнезиум, манган, цинк (неопходен за раст и развој, производство на квалитетна сперма и подобрување на варењето) и бакар, кој му е потребен на телото за производство на црвени крвни зрнца. Тоа е одличен извор на омега-3 масни киселини, кои ја подобруваат концентрацијата и штитат од срцеви заболувања и срцев удар.
Бидејќи сезоната на спанаќ штотуку започна, тој сега е млад и има најдобар вкус.