Ски клуб Љуботен : Нула денови ски сезона е опасност за спортот

Скијачките клубови од Тетово алармираат дека се прави штета по нивната работа и воопшто по овој спортот поради оневозможеноста на Попова Шапка да има скијање. 

Сметаат дека не се за оправдување временските услови, туку е потребно менување на концептот на управување.

-Оправдувaња има дека во март снегот се топи, во февруари го издува ветер, во јанаури слабо врнеше, во декември се стопи. Резултат е тоа што сезоната заврши со нула ски денови, додека Маврово се уште интензивно работи со 100 +денови, иако е на само 1.200 метри надморска височина како и Копаоник, Злaтибор, Банско, Боровец. Попова Шапка е на над 1.700 метри, вели Жарко Трпковски од скијачкит клуб Љуботен.

Тие зимава имале само одреден период ски-школа за деца, по што морале само дел од нив да продолжат на Маврово. За натпреварувања не ни имало простор да се размислува.

-Целосното менаџирање е во аут и треба да се смени. Под итно треба инсталација за вештачки снег, како и да се работи на тој снег што го има да се користи за ски сезоната. Вака не може да се работи ништо, не може сите да одат во Маврово. Зарем ќе се допушти да не се учи скијање и да не се одржува формата на оние кои се во натпреварувачки елемент, истакнува Трпковски.

Според него отсуствува и конпцет за долгорочен развој.

-Се направи нова шестоседа жичница, но нема попусто е тоа, да се овозможи да доаѓаат скијачи, а да нема инсталација за вештачки снег за да се враќа инвестицијата. Патот се реновираше, а нема нови паркинзи. Сите работи се врзани и треба да се прави притисок од ски центарот кон институциите да се соработува и наоѓа соодветено решение, рече Трпковски.

Изминатиот викенд на Попова Шапка наврнаа нови 40-тина сантиметри снег, но високите температури преку ден според надлежните од ски-центарот не дозволија снежната покривка да третира со тапкачи (ратраци). На 26 февруари беше означен официјален почеток со работа на најновата шестоседна жичница на Попова Шапка. Поради неможноста скијачите да ја корисат, истата може да послужи за панорамско разгледување. /МИА

Млад знак": Со знаковен јазик сите се вклучени, да се воведе неонатален скрининг на слухот

 Младинското здружение на глуви и наглуви „Млад знак" изминатата недела ја одбележуваше Меѓународната недела на глуви лица. 

Оваа иницијатива на Светската федерација на глуви се одбележува во последната недела од септември секоја година, со цел да се подигне свеста за правата на глувите лица и да се признае употребата на знаковните јазици во сите аспекти од општествениот живот.

Како дел од активностите членовите на „Млад знак" со поддршка од Националниот сојуз на глуви и наглуви лица на Македонија одржа настан на кој пошироката јавност имаше можност да се запознае со дел од нивната култура и нивното основно средство за комуникација – македонскиот знаковен јазик, соопшти здружението „Млад знак".

-Знаковниот јазик е природниот јазик на глувите лица, нивниот лингвистички идентитет и основно средство за комуникација. Повеќе од 200 различни знаковни јазици кои се користат во светот, се мајчин јазик на повеќе од 70 милиони глуви лица ширум светот. Знаковните јазици исто така се мајчин јазик на децата кои слушаат, а потекнуваат од семејство на глуви родители. Знаковните јазици се полноправни јазици и иако се структурно различни од говорните јазици, ги имаат истите јазични својства, па затоа заслужуваат да го добијат истото законско признавање и да добијат еднаков статус со говорните јазици. Само на тој начин владите ќе бидат обврзани да ги преземат соодветните чекори за да обезбедат услуги и пристап до знаковниот јазик, стои во соопштението.

Раното откривање на оштетувањето на слухот кај децата и обезбедување пристап до знаковен јазик во раното детство, како што потенцираат од здружението, е многу важно за развојот на глувите деца.

Затоа, наведуваат, е неопходно воведување неонатален скрининг на слухот во нашата држава, кој ќе ги опфати сите новороденчиња, без исклучок. Само на тој начин навреме ќе се открие оштетувањето на слухот и ќе може да се започне со интервенција која ќе вклучува услуги за бесплатно изучување на знаковниот јазик за семејствата на глувите деца. Деведесет и пет отсто од глувите деца се раѓаат во семејства во кои родителите слушаат и не се информирани за постоењето на знаковниот јазик и важноста на неговата употреба во комуникација со нивните глуви деца. Затоа повеќето од овие деца многу доцна или воопшто не се изложуваат на знаковниот јазик, што може да резултира со задоцнет когнитивен развој и помалку шанси успешно да се совладаат јазикот и комуникацијата.

-Доколку семејствата имаат пристап до знаковниот јазик, веднаш по откривање на оштетувањето на слухот кај нивното дете, и го користат во секојдневната комуникација во домот, тоа ќе помогне во развојот на јазикот и збогатување на вокабуларот на нивните глуви деца, ќе ја олесни комуникацијата помеѓу членовите на семејството и ќе им овозможи на децата полесно да ги искажат своите потреби и мислења, да напредуваат и да се развиваат, стои во соопштението.

Се упатува и на тоа дека услугите за семејствата треба да се обезбедат и во текот на образованието на нивните глуви деца. Пристапот до инклузивно – двојазично образование на македонски знаковен јазик – ќе им овозможи на глувите деца да продолжат да се развиваат, да го достигнат својот потенцијал и да станат рамноправни членови во заедницата и активно учествуваат во сите аспекти на општественото живеење. Исто така, на глувите лица треба да им се обезбеди пристап услуги од сертифицирани толкувачи на македонски знаковен јазик во високото образование, сите институции за здравствена заштита и во правосудниот систем.

–Нешто што е помалку познато е тоа дека знаковниот јазик, со мало прилагодување, може да биде одлична алатка за подобрување на комуникацијата и кај лицата со аутизам. Нашето здружение во изминатиот период соработуваше со здружението „Сина Светулка" во изработка на видеа со поими од македонскиот знаковен јазик, кои беа прилагодени на едноставен знаковен јазик и се наменети за семејствата на деца со аутизам и стручните лица кои работат со оваа популација. Видеата заедно со други ресурси за работа со деца со аутизам се достапни на https://sinasvetulka.mk/, .информираат од здружението.

Се разгоре конфликтот во Нагорно Карабах, над 500 загинати ерменски војници

Ерменските вооружени сили во судирите во Нагорно-Карабах претрпеа големи загуби – најмалку 550 лица се убиени и ранети, објави Спутник Азербејџан, повикувајќи се на министерството за одбрана.

Претходно, ерменскиот министер за одбрана Рафи Хованисијан изјави дека Баку загубил околу 200 војници, како и околу 30 тенкови и оклопни возила.

Портпаролот на ерменското министерство за одбрана Степанјан, исто така, објави за своите загуби, дека се убиени 16 лица и над 100 ранети, а претседателот на непризнатата Република Нагорно-Карабах пријави десетици убиени и ранети.

Баку и Ереван меѓусебно се обвинуваат за започнување на конфликтот. Министерството за одбрана на Ерменија соопшти дека Карабах бил „подложен на воздушни и ракетни напади” од Азербејџан. Баку тврди дека ерменските сили први отвориле оган, а азербејџанските трупи започнале со контраофанзива.

Генералниот секретар на Обединетите нации, Антонио Гутереш и голем број светски лидери ги повикаа двете земји веднаш да ги прекинат воените дејства.

Едукативни работилници за најдобри практики за рана детекција на рак на дојка

Едукативните работилници опфаќаат повеќе аспекти на дијагностиката.

Министерството за здравство информира дека во рамки на проектот Health info, кој е дел од ИНТЕРЕГ ИПА Програмата за прекугранична соработка меѓу Грција и Република Македонија 2014-2020, во текот на изминатите две недели се спроведоа едукативни работилници за специјалисти радиолози и радиотехничари, со цел обезбедување напреден тренинг за најдобри практики во врска со испитувања и рана детекција на рак на дојка.

Едукативните работилници опфаќаат повеќе аспекти на дијагностиката, меѓу кои: значењето на техничкиот квалитет на мамографијата, улогата на ултразвукот во скринингот, протоколот за скрининг, техниките на снимање за рано откривање на рак на дојка, како и значењето на раната дијагноза како најважен фактор во успешното лекување на ова заболување.

Учесниците на работилниците се доктори специјалисти по радиологија и радиoлошки техничари од Клиничката болница Битола и Општата болница со проширена дејност Гевгелија, а едукатори се квалификувани и искусни доктори специјалисти по радиологија и радиолошки технолози од Градската општа болница „8 Септември" и Универзитетскиот институт за радиологија . Покрај теоретски дел, работилниците се состојат и од практична работа во наведените институции.

Во рамки на проектот се набавени нов дигитален мамограф и ехо апарат во вкупна вредност од 140.000 евра, наменети за Клиничката болница Битола и Општата болница со проширена дејност Гевгелија, со кои веќе се спроведува пилот проект за скрининг на канцер на дојка (мамографија и ехо на дојка), како и скрининг на канцер на грло на матка (гинеколошки преглед, ехо и ПАП тест). На овој начин се добива можност за интегрирање на информациските системи меѓу овие болници и неколку здравствени институции во Грција, а воедно се унапредува комуникацијата со здравствените институции во Грција.

Инаку, овој проект се финансира од страна на Европската Унија која обезбедува 85% од финансиските средства,додека 15% од средствата се национално учество.

Целта на проектот е подобрување на системот на здравствена заштита во пограничните региони на двете земји (битолскиот и гевгелискиот регион), преку воспоставување на иновативен модел – унифициран електронски систем за размена на информации помеѓу двете земји.

Фокусот е да се опфати потешко достапната популација, како што се жени на возраст од 35-60 годиниво помалите рурални општиниво пограничниот регион со Грција,со цел да се адресираат нивните потреби,и истите да се вклучатво квалитетна превентивна програма за скрининг на канцер на дојка и канцер на грло на матка.

Раната детекција на овие болести овозможува поставување рана дијагноза и навремен и ефикасен третман, што во крајна линија има за цел намалување на стапката на морбидитетот и морталитетот предизвикани од овие болести кај наведената популација.

притисни ентер