Грејпфрутот е овошје со специфичен слатко-кисел вкус, а црвениот грејпфрут се издвојува како здрав поради високата содржина на витамин Ц, ликопен и каротеноиди. Сепак, и жолтиот и зелениот грејпфрут имаат свои нутритивни вредности, иако се помалку познати. Сите грејпфрути се богати со витамини, минерали и други хранливи материи и се одличен извор на витамин Ц, бета-каротин, витамини од групата Б и калиум. Покрај витамини и минерали, грејпфрутот содржи и флавоноиди кои имаат исклучително корисни антибактериски, антигабични и антиканцерогени својства. Овие флавоноиди главно се наоѓаат во кората, семките и белата опна на грејпфрутот, што му дава дополнителна вредност на ова овошје.
Дали диетата со грејпфрут е ефикасна за слабеење?
Иако тврдењата дека обичниот грејпфрут содржи магични ензими кои помагаат во согорувањето маснотии не се поткрепени со истражувања, студиите открија дека грејпфрутот е позитивно поврзан со губење на тежината.
Едно истражување покажа дека учесниците кои консумирале грејпфрут секојдневно со своите оброци имале намалена големина на струкот. Студијата од 2014 година покажа дека жените кои консумирале грејпфрут во споредба со оние кои не консумирале, имале намалување на телесната тежина, обемот на струкот и индексот на телесна маса (БМИ).
Иако е можно брзо и привремено намалување на тежината со помош на диетата со грејпфрут, сепак порталот „Healthline“ наведува дека тоа најверојатно се должи на фактот што внесувате помалку од 1.000 калории дневно.
Предности
Сепак, вклучувањето на оваа нискокалорична намирница со висока содржина на хранливи материи е паметен и здрав избор - не само за губење на тежината, ако тоа е вашата цел, туку и за целокупното здравје.
Еден грејпфрут содржи над 60 % од препорачаната дневна доза на витамин Ц.
Витаминот Ц има антиоксидантни својства, познато е дека го штити и јакнее имунолошкиот систем.
Покрај заштитата на имунолошкиот систем, истражувањата покажуваат дека консумацијата на грејпфрут е поврзана со поголемо внесување на магнезиум, калиум, диетални влакна и подобрување на квалитетот на исхраната.
Грејпфрутот кој исто така содржи растителни влакна може да ви помогне да се чувствувате посити и да внесувате помалку калории во текот на денот, што може да ви помогне во губење на тежината.
Порција од 100 гр грејпфрут има 32 калории, а сите потекнуваат од јаглехидратите, пишува „One fit“.