Се појавија и автономни електрични тротинети (ВИДЕО)

Иако изгледа чудно, ваквите возила веќе се во употреба.

Првите автономни тротинети веќе излегоа на улиците на предградијата на Атланта во сојузната американска држава Џорџија. Тоа е пилот програма на две компании, Tortoise и Go X, кои нудат алтернативна форма на транспорт преку електрични тротинети на улиците на Peachtree Corner. Нивната посебна карактеристика е што тие се нудат како дел од услугата за изнајмување преку мобилна апликација, преку која тротинетите буквално се испраќаат по барање на корисникот.

Корисникот бара електричен тротинет на лице место преку апликацијата „Поздрави го мојот тротинет“, а по возењето може да го остави возилото само на патот.Тоа ќе се врати на почетната позиција каде ќе биде извршен увид и дезинфекција.

Според медиумите, тротинетите не возат самостојно, туку се управувани од операторите преку далечински управувач. Сепак, авторите на проектот потенцираат дека оваа услуга постигнува оптимална употребливост.

притисни ентер