Но, кога ги замолил да се вратат на работа кон средината на мај, тој се соочил со неочекуван проблем. Најмалку 30 вработени изјавиле дека нема да се вратат, поради што тој морал да се посвети на вработување нови работници, пишува The New York Times.
„После толку долго затворање, луѓето размислуваат двапати дали сакаат да останат“, рече Тирие, директор на групацијата „Хајнц“, која поседува 11 хотели и три ресторани околу градот Мец близу границата со Луксембург.
Рестораните и хотелите низ Франција се соочуваат со истиот проблем. По повеќемесечно чекање, многу работници повеќе не сакаат да се враќаат на работа во угостителската индустрија. Ова е особено загрижувачко во Франција, која е една од најпосетуваните земји во светот. Особено загрижува недостигот од дури 100.000 работници во ресторани и хотели, бидејќи стотици илјади луѓе побараа друга работа по најлошата рецесија во Франција во последните неколку децении. Работодавците велат дека станува сè потешко да се привлечат вработените во индустријата чија иднина е во голема мера поврзана со каприциозноста на коронавирусот и несигурноста од вакцинацијата.
На прозорците на рестораните и хотелите низ целата земја може да се видат знаци со кои се бараат работници. Недостатокот на работна сила се појавува во време кога илјадници хотели и ресторани кои ја преживеаја кризата се обидуваат да го надоместат падот на бизнисот за 80 проценти од минатата пролет. Заклучувањето поради ковид-19 ја чинеше француската туристичка индустрија, камен-темелник на економијата, над 60 милијарди евра изгубени приходи од минатата година.
"Знаеме дека ќе имаме гости повторно ова лето, тоа не е проблем. Загрижени сме дека нема да имаме соодветна работна сила во време кога ќе треба да ја надоместиме огромната загуба во бизнисот", рече Јан Франс , сопственик на ресторанот Ла Фламбе во популарното приморско летувалиште, во градот Довил на северот на Франција.
Некои велат дека проблемот можеби не е толку голем, бидејќи меѓународните посетители сè уште не брзаат кон Франција, а оние што бараат работа, вклучително и студентите на кои им е потребна работа за да врзат крај со крај, би можеле на крајот да ги пополнат сите празнини. Но, други тврдат дека деловната несигурност е пошироко прашање.
„Поголемиот проблем е неизвесноста за иднината на угостителската индустрија. Дали сè ќе остане отворено или може да има ново затворање поради нов вирус?“ праша Тјери Грегуар, сопственик на групацијата NT Hotel Gallery, која поседува пет хотели и три ресторани околу Тулуз.
На оние што веќе се соочуваат со недостиг на работна сила им е јасно дека државната субвенција за француските работодавци за задржување на персоналот за време на пандемијата исто така создаде неочекувани недостатоци. Во текот на половина година, додека угостителските работници добиваа 85 проценти од платата за да останат дома, многумина имаа доволно време да ја преиспитаат својата иднина.
„Многу луѓе сфатија дека можат да направат нешто друго и да не продолжат да се занимаваат со професијата во која ништо не се случило“, рече Тирие, кој е исто така претставник на УМИХ, Синдикатот за угостителство и индустрија. Тој додаде дека илјадници други работодавци во организацијата ги пријавиле истите тешкотии при вработувањето.
Кетрин Пратурлон е меѓу оние кои решиле целосно да се реорганизираат за време на пандемијата. Оваа хотелска менаџерка во регионот Мозел во источна Франција со скоро 30 годишно искуство отсекогаш имала намера да направи нешто друго, но никогаш не направила голем успех. Откако Владата со месеци ги затворала и отворала хотелите и бројот на гости се намалил, бизнисот стана здодевен. „Немаше изгледи за иднината“, рече Пратурлон.
Наместо да се врати на работа, таа неодамна ја напушти работата и се вработи во друга индустрија. Вели дека нејзиниот договор за доверливост ја спречува да каже каде работи. „Пандемијата започна со пожар и ме принуди да ја сменам работата“, објасни Пратурлон за „Њујорк тајмс“.
Сопствениците на ресторани и кафулиња се особено загрижени за губењето на квалификуван и сезонски персонал додека се подготвуваат за напад на гости кога на 19 мај ќе им биде дозволено да се отворат оние со отворени тераси. Владата ќе проценува на секои 15 дена дали постепеното отворање на угостителски, културни, спортски и сродни активности може да продолжи или мора да се запре, во зависност од стапката на инфекција.