Веројатно барем еднаш во животот сте застанеле пред тезга на пазар и сте се запрашале дали доматот пред вас е прскан или не. Меѓутоа, наместо одлуката да ја темелите исклучиво на довербата на продавачите, кои најчесто тврдат дека нивниот зеленчук е домашен и не е третиран со пестициди, ви носиме корисни совети како да го препознаете непрсканиот домат.
Еден од начините да утврдите дали доматот е прскан е да го пресечете и да ја погледнете неговата внатрешност. Доматот третиран со хемикалии има жолтеникави пруги и жолт дел во средината на плодот, којзнае колку такви домати сте изеле во животот.
Меѓутоа, присуството на пестициди може да се утврди и однадвор, постојат неколку знаци што укажуваат на постоењето на отрови. Имено, ако доматите се со иста големина, совршено мазни и речиси идентични, тоа не е добар знак. Исто така, избегнувајте претходно пакувано овошје и зеленчук бидејќи најчесто потекнува од интензивно производство во кое се користат голема количина пестициди и други хемикалии.
Од друга страна, ако доматот изгледа помалку совршено, има бразди, неправилности, кафени точки и необичен облик, голема е веројатноста дека станува збор за непрскан и природно одгледан плод.
Доколку сакате сами да го одгледувате овој вкусен плод, еве неколку совети како да го направите тоа дури и ако немате премногу простор. Всушност постојат луѓе кои успеале да одгледуваат повеќе видови домати, најчесто шери, за сопствени потреби.
Изберете го видот што ви одговара: Прашајте стручно лице која сорта е најсоодветна за вашите услови. На пример, сакате да одгледувате домати на отворено со многу сонце или на тераса. Не секоја сорта е еднакво успешна во сите средини, дури и ако е широко достапна во расадниците.
Подготовка на почвата: Почвата мора да биде „свежа“ и прозрачна. Ако е премногу густа, корењата нема да можат да растат, а билката нема да се развива правилно. Пред садењето добро прекопајте ја земјата по можност додајте компост за подобро хранење.
Испробајте го трикот со сода бикарбона: Содата може да помогне да се подобри вкусот на плодот. Кога растението ќе достигне 2,5 см, околу него посипете 4 лажички сода бикарбона. Постапката повторете ја и некое време пред бербата. Содата ја неутрализира киселоста на почвата, што резултира со посладок и повкусен домат.