Промена на втората позиција: Овој интернет пребарувач го престигна „Firefox“

„Microsoft Edge“ стана вториот најпопуларен пребарувач на светот со 7.6% удел во вкупниот пазар, со што „Firefox“ падна на трето место со 7.2% удел.

Не е тешко да се претпостави зошто тоа се случува. Прво „Microsoft Edge“ е поставен како основен пребарувач во „Windows“ оперативниот систем.

Вторo, базиран е на „Chromium“ исто како и „Google Chrome“, па затоа е многу полесен за користење. Поправени се многу недостатоци во однос на „Internet Explorer“, пушува „Engadget“.

„Google“ секако не би требало да биде загрижен заради ова. Тешко дека „Microsoft Edge“ ќе може да го загрози „Google Chrome“ а со ова само се зајакнува присуството на пребарувачи кои се базирани на „Chromium“.

притисни ентер