По 76 дена , во Вухан е укината блокадата

По 76 дена, кинеската влада ја укина блокадата на Вухан, градот каде што за прв пат се појави коронавирусот кон средината на ноември.

Градот со 11 милиони жители ги затвори сите влезови и излегувања уште на 23 јануари и денеска конечно ги отвори, што значи дека туристите и жителите на другите градови конечно можат да го напуштат Вухан. Но, иако станува збор за голема промена, мерките за карантин сè уште важат за неговите жители.

Градските власти предупредија дека опасноста од епидемија е сè уште заканувачка и дека нема причина да се напушти. Јавниот превоз на Вухан е во функција од крајот на март, а разни комерцијални и угостителски објекти полека се отвораат, иако сè уште е во сила забраната за граѓаните. Мерките воведени во Вухан на крајот на јануари беа досега невидени без преседан, но наскоро беа воведени од сите други земји што се борат против епидемијата.

Повеќе од 50.000 луѓе биле заразени во Вухан, а 2.500 починале, иако жителите велат дека бројките не се реални, а бројот на загинатите е многу, многу поголем.

притисни ентер