Овесната каша освен што обезбедува стабилна и долготрајна енергија во текот на целото утро, може да помогне и во намалувањето на нивото на „лошиот“ холестерол, покажува едно поново истражување.
Според регистрираната медицинска сестра Шерил Литго, овесот содржи посебен вид влакна - бета-глукан - што може да помогне во намалувањето на липопротеинот со мала густина, попознат како „лош“ холестерол. Високите нивоа на „лошиот“ холестерол се поврзани со зголемен ризик од блокада на крвните садови, што може да доведе до мозочен или срцев удар.
„Холестеролот е потребен за секоја клетка во телото, особено за функционирање на мозокот, нервите и кожата. Но, премногу „лош“ холестерол може да има сериозни здравствени последици“ – вели Литго.
Студијата покажала дека учесниците кои консумирале напиток со 1 грам бета-глукан од овес три пати на ден во текот на четири недели го намалиле нивото на LDL холестеролот за приближно 6% и ризикот од кардиоваскуларни болести за 8%.
Освен што го одржува здравјето на срцето, овесната каша обезбедува и долготрајно чувство на ситост.
„Овесот полека ја ослободува гликозата во крвотокот, што обезбедува стабилно ниво на енергија и ги намалува шансите да се чувствувате уморни и гладни еден час по појадокот“, додава Литго.
За уште поздрав оброк, можете природно да ја засладите овесната каша со сечкани јаболка, јагоди, сливи или суви сливи, кои исто така го намалуваат холестеролот и се богати со витамини и минерали.
Ако сте загрижени за нивото на холестерол, задолжително консултирајте се со вашиот лекар.
Добрата вест е дека овој вид појадок е исто така многу достапен - пакување овесни снегулки еден килограм чини околу 90 денари.