Откриена првата озонска дупка над Арктикот

Германски научник тврди дека ја открил првата дупка во озонскиот слој над Северниот пол, јави денеска агенцијата Dpa.

Во последните две недели, дебелината на озонскиот слој над Арктикот е под дебелината на озонскиот слој на Антарктикот, каде се наоѓа озонската дупка, рече Маркус Рекс, раководител на одделот за атмосферска физика на Институтот Алфред-Вегенер.

„Во области каде што дебелината на озонскиот слој е максимум, загубата е околу 90 проценти“, рече Рекс.

Тоа е област три пати поголема од големината на Гренланд. Севкупно, осиромашувањето на озонот зафаќа површина од 20 милиони квадратни километри, или 10 пати поголема од големината на Гренланд. Според Рекс, ова се должи на исклучително силниот поларен вител оваа зима и ниските температури во стратосферата, каде што се наоѓа озонскиот слој.

„Во моментов, овие воздушни маси се уште се акумулираат над Арктикот и затоа луѓето во Европа не треба да се грижат дека ќе изгорат побрзо од вообичаено ако се изложени на сонце. Можно е во април овие воздушни маси да отпловат од Централниот Арктик до Европа .“, објасни научникот.

Производството на хлорофлуорокарбонати, група на соединенија што го осиромашуваат озонскиот слој, беше забрането пред многу години и без оваа забрана озонската обвивка би била во уште полоша состојба.

Но, додава Рекс, овие супстанции имаат долго време за задржување.

Озонската дупка над Антарктикот, откриена во 1985 година, по што е донесен  протоколот во Монтреал и постепената забрана за хлорофлуорокарбонати, се чини дека полека се затвора. Во 2019 година, оваа озонска дупка беше најмала во изминатите 30 години.

притисни ентер