Огромна запалена скулптура во Веленсија стана симбол на отпорот против епидемијата (ВИДЕО)

Кога шпанскиот уметник Есиф започнал да работи на своето уметничко дело, дрвена скулптура виока 20 метри во облик на жена во медитација наречена Açò també passarà (Ова ќе помине), минатата година, коронавирусот не беше ниту на повидок.

Делото што требало да се подигне на јавниот простор по повод фестивалот „Фалас“, што се одржува секоја година во шпанскиот град Валенсија и е посветен на Свети Јосиф, требаше да биде дел од една од најстарите и најзаборавни традиции во областа: палење на јавни споменици за да се одбележи доаѓањето на пролетта.

За време на инсталацијата, шпанското Министерство за здравство забрани одржување на фестивалот „Фалас“, како дел од мерките за спречување на ширењето на вирусот. Како одговор на тоа, Есиф и неговите соработници, уметниците Маноло Мартин и Жозе Рамин Еспоиг, брзо одговорија и го покрија лицето на скулптурата со заштитна маска, сеприсутен симбол на пандемијата на коронавирус.

„Одеднаш, оваа скулптура стана симбол на мирот и смиреноста, како и заедницата и солидарноста“, вели Есиф. На социјалните медиуми, уметникот и неговите придружници тврдеа дека споменикот не треба да се отстранува сè додека не се исполнат условите за да се одржи фестивалот, а петицијата до градскиот совет во Валенсија, собра 4500 потписи.

Во неверојатен пресврт, покажувајќи ја моќта на уметноста во време на криза, властите на Валенсија решија не само да ја задржат скулптурата на главниот градски плоштад, туку и да го одржат ритуалот на неговото палење. Сепак, наместо да ја запалат целата скулптура, тие решија да остават во оган само еден дел , долната половина од телото на жената, оставајќи го торзото со лицето покриено со маска, како симбол на отпорот, да стои на плоштадот.

Оваа необична традиција датира од 18 век, кога дрвокрадците и занаетчиите почнале да палат дрва секој 19 март за да го одбележат доаѓањето на пролетта, а фестивалот Фалас е под заштита на УНЕСКО како културно наследство на човештвото. За време на фестивалот, има до 400 настани, односно јавно согорување на уметнички дела и фигури со голем формат.

„Оваа скулптура симболизира смиреност и спокојство, нешто што во овие тешки периоди им е потребно на сите, дури и на Валенсија “, пишува во петицијата.

притисни ентер