Нутриционистите ја решија дилемата како да ги приготвувате шпагетите

Дали ги варите добро, ги преварувате или ги јадете жешки? Не е сеедно!

Нутриционистите ја решија дилемата како да ги приготвувате шпагетите

Тим од нутриционисти ги проучувал тестенините направени од бело брашно и дошол до интересни резултати. Тестенините се богати со јаглехидрати, кои првенствено ги има во лебот, но и во компирот и оризот.

Истражувањето докажало дека на појавата на вишокот килограми не влијае толку храната богата со јаглехидрати колку храната со висок гликемиски индекс (ГИ). Нејзина единствена цел е нагло да ја зголеми енергијата, преку ненадеен скок на шеќерот во крвта.

Меѓутоа, кога шеќерот во крвта нагло ќе скокне, тој се намалува брзо, доведувајќи повторно до чувство на глад. Експертите кои ги проучувале тестенините, кои главно се користат за подготовка на паста, дошле до заклучок дека ако шпагетите се приготвуваат правилно, тие имаат помал гликемиски индекс од лебот, компирот и оризот.

Како што објаснија нутриционистите Лиза Сандерс и Џоана Славин, кои го спровеле ова истражување, начинот на кој се подготвуваат шпагетите е од клучно значење.

- Точно е дека ќе се здебелите ако на одреден начин подготвувате тестенини. За почеток не смеат да се преварат. Гответе ги точно минути колку што пишува на пакувањето, дури и неколку минути помалку. Готвењето тестенини ја менува структурата на скробот. Кога не ги преварувате, гликозата побавно се разградува во дигестивниот систем, а тоа помалку ќе влијае на нивото на шеќер во крвта, и подолго време ќе бидете сити – објасниле истражувачите во студијата.

Според д-р Трејси Робертсон, истражувач на Одделот за нутриционистички науки на Универзитетот во Сари, друга важна работа е како ги сервирате шпагетите, односно дали ги јадете ладни или топли.

- Шпагетите треба да се сервираат ладни. Многу е важен и сосот што оди со нив, кој често е поважен од самите тестенини. Ако користите прелив од домати или сос со зеленчук, тоа ќе има многу повеќе придобивки за вашето здравје отколку јаките сосови со мелено месо. Многу луѓе сакаат шпагетите да ги јадат топли така што се топи и пармезанот врз сосот. Јаките, висококалорични сосови кои се полни со масно, висококалорично сирење во комбинација со жешките тестенини дефинитивно се лоши за вашата тежина – истакна д-р Робертсон за Тајмс, а за тоа пишува и Сан.

Маж тепа крокодили со лопата (ВИДЕО)

Збунувачкото и бизарно видео е објавено на интернет и за кратко време стана вирално.

Маж тепа крокодили со лопата (ВИДЕО)

Се гледаат огромни крокодили како лежат на брегот на езеро, по што непознат маж почнува да ги брка со лопата. Врз основа на реакцијата може да се заклучи дека сакал да ги истера назад во водата.

Локацијата останува непозната.

Покрај тоа што овој потег е крајно ризичен, повеќето гледачи го поставија истото прашање - дали имало потреба да се бркаат крокодилите со лопата?

Times Now News известува дека не можеле да го одредат датумот и локацијата каде е снимено видеото.

Некои беа вознемирени и потегот на човекот го нарекоа „суровост кон животните“. Само на страницата Amazing Nature, објавата собра повеќе од 420.000 прегледи.

Онлајн осуди

„Ова не е смешно, можеби е дури и суровост кон животните. Ако редовно ги удира со лопата“, напиша едно лице.

„Не ми е гајле дали е фарма за крокодили или нешто друго. Да ги удираш со лопата е кукавички“, додаде друг.

„Тој не требаше да го направи вака. „Само опуштено лежеа“, заклучи трето лице.

Во еден момент може да се забележи како мажот со лопата удира крокодил по муцката.

Педофил во Британија е прогласен за виновен, откако 27 години се криел на Тајланд

Ричард Бароус, кој го украл идентитетот на тешко болен човек и бегал од правдата речиси три децении, е прогласен за виновен по 54 точки од обвинението за сексуална злоупотреба на деца.

Педофил во Британија е прогласен за виновен, откако 27 години се криел на Тајланд

Бароус побегнал од Британија во 1997 година за да избегне судење за обвиненијата за сексуална злоупотреба на деца.

Сепак, по 27 години во бегство, тој е уапсен минатата година на аеродромот Хитроу во Лондон, а сега е прогласен за виновен пред судот Честер Краун.

Тој малтретирал малолетни момчиња во интернат и како водач на извидници.

На судењето било слушнато како Бароус малтретирал момчиња на возраст од девет години додека бил учител во интернат во Чешир и како водач на извидници во Западен Мидлендс помеѓу доцните 1960-ти и средината на 1990-тите.

Бароус признал 43 од 105 обвиненија, додека обвинителството отфрли осум точки од обвинението. Тој ги отфрли преостанатите 54 обвиненија, но поротата го прогласи за виновен по сите точки од обвинението.

Осумдесетгодишникот од Бирмингем треба да биде осуден на 7 април.

Речиси три децении бегство и живот под туѓо име

Бароус исчезнал во 1997 година пред да може да му се суди за сексуални злосторства на деца. Полицијата со години се обидувала да го пронајде, но безуспешно.

Неговите злосторства се делумно поврзани со неговата работа во интернатот во училиштето Денесфорд во Чешир од 1969 до 1971 година, како и со извидничките групи во Сатон Колдфилд и Стритли. Злоупотреба се случила и за време на извиднички патувања во Велс, Рос-он-Вај, Котсволдс и Лондон.

На судењето тој тврдел дека побегнал во Тајланд затоа што сакал да плови и дека не извршил никакво злосторство. Тој исто така рече дека решил да се врати во Британија по 27 години бидејќи останал без пари.

Пронајден благодарение на напредната анализа на фотографии

Полицијата во Чешир конечно го пронашла во 2023 година користејќи специјализиран софтвер за анализа на слики на Интернет.

Откриле дека тој го користел лажното име Питер Смит додека живеел во Пукет, Тајланд. Понатамошната истрага открила дека Бароус го украл идентитетот на тешко болен човек и незаконски добил пасош во 1997 година.

Додека британските власти го подготвувале процесот на екстрадиција, откриле дека Бароус планирал сам да се врати во Британија, што овозможи негово апсење во Хитроу.

Полицијата: Ги оставил своите жртви да страдаат додека живеел во рајот

По пресудата, детективот Елеонор Аткинсон од полицијата во Чешир рече дека Бароус систематски ги малтретирал своите жртви и потоа избегал за да ги избегне последиците.

„Наместо да се соочи со последиците од своите постапки, тој побегна како кукавица и го искористи украдениот идентитет на болен човек“, рече таа.

Таа нагласи дека Бароус поминал речиси три децении „живеејќи во рај“, како што тој самиот го опишал својот живот во Тајланд, додека неговите жртви биле оставени да се справат со траумата и да се обидат да ги обноват своите животи.

Посебно е трагично што четворицата жртви не ја добиле правдата бидејќи починале пред да го видат на суд.

Туристи ќе мора да плаќаат и за рекреативно искачување на планина- на Фиџи се плаќа 25 евра

Префектурното собрание на Шизуока донесе резолуција со која се воведува такса за туристите кои сакаат да се искачат на планината Фуџи користејќи три главни патеки.

Туристи ќе мора да плаќаат и за рекреативно искачување на планина- на Фиџи се плаќа 25 евра

Почнувајќи од ова лето, секој алпинист ќе треба да плати 4.000 јени (околу 24,8 евра), пишува Kyodo.

Мерката доаѓа откако соседната префектура Јаманаши објави зголемување на таксата за користење на патеките на истиот износ. Целта е да се намали прекумерниот број посетители и нивното влијание врз природата на највисоката планина во Јапонија, која е дел од светското наследство на УНЕСКО.

Освен што наплаќаат такса, властите во Шизуока воведуваат и ограничувања за пристап на нивните планински правци - помеѓу 14:00 и 03:00 часот, качувањето нема да биде дозволено, освен за оние кои имаат резервации во планинарски домови. Ова правило има за цел да го спречи ноќното качување без соодветен одмор, што е вообичаена практика меѓу туристите.

Новите прописи стапуваат на сила на 9 мај, пред почетокот на официјалната сезона за искачување во јули. Префектурата Шизуока управува со патеките Фуџиномија, Готемба и Субашири, додека патеката Јошида е под надзор на префектурата Јаманаши. Во текот на летните месеци, планината Фуџи привлекува стотици илјади авантуристи, а овие промени имаат за цел да обезбедат побезбедно и поодржливо искуство за сите посетители.

притисни ентер