Научниците снимиле три супермасивни црни дупки , кои меѓусебно ќе се судрат (ВИДЕО)

Во вселената често се случуваат судири од огрмни размери , но сега научниците за прв пат забележаа трикратно спојување на галаксии , односно иден судар на нивните супермасивни црни дупки.

Се разбира дека ваквиот судар нема да има никакво влијание врз анс , зашто ќе се случува на милијарда светлосни години оддалеченост од Земјата во системот SDSS J084905.51+111447.2.

За да го видат спојувањето на овие три галаксии , научниците користеле телескопи на само на земјата , туку и во вселената.

притисни ентер