Научниците прв пат снимиле црна дупка како голта ѕвезда голема колку Сонцето (ВИДЕО)

Научниците на НАСА прв пат со телескоп зебележале огромна црна дупка како уништува ѕвезда и тоа го снимиле целито процес од почеток до крај.

Сателит на американската агенција ТЕСС откри детален редослед на исчезнување на ѕвезда оддалечена 375 милиони светлосни години , која била привлечена од гравитацијата на масивна црна дупка, објаснуваат научниците.

Ѕвезда со големина на нашето Сонце на крајот беше „проголтана“ во редок вселенски настан, додадоа тие.

Астрономите ја искористиле Меѓународната телескопска мрежа за откривање на феноменот пред да се свртат кон ТЕСС, кој е дизајниран да ги „лови“ далечните планети и го сними почетокот на драматичниот  настан, докажувајќи ја неговата ефикасност во набудувањето на вселената.

„Тоа е комбинација на способност и среќа и понекогаш треба да ја туркате науката напред“, рече астрономот Томас Холоин од Институтот за наука Карнеги, кој го водеше истражувањето, објавено во „Астрофизички журнал“.

Таквиот феномен се појавува кога ѕвездата се приближува до супермасивната црна дупка, предмет што постои во центарот на многу големи галаксии, вклучувајќи го и нашиот Млечен пат.

Екстремно силните гравитациони сили на црната дупка ја раскинуваат sвездата, а некои материјали се исфрлаат во вселената, додека остатокот влегува во црната дупка, формирајќи диск на топол, блескав гас.

„Можеме да ја измериме брзината со која станува сјајна и можеме да видиме пад на температурата и сјај кои што е уникатен“, вели Холоин.

Забележувајќи ги осцилациите на светлината како што црната дупка ја проголтува sвездата и го исфрла ѕвездениот материјал во спирала може да им се помогне на астрономите да го разберат однесувањето на црната дупка, научна мистерија од работата на физичарот Алберт Ајнштајн пред повеќе од еден век кога го испитуваа ефектот на гравитацијата врз светлината во движење.

притисни ентер