Наскоро нови супер батерии за мобилни телефони

Најголем недостаток на новата генерација телефони, таблети и преносни компјутери е батеријата , која мора да биде доволно силна за да овозможи нормална работа ,но и доволно тенка за да се прилагоди на дизајнот.

Со развојот на технологијата ,мобилните телефони се  потенки и со поголем екран, што многу влијае на батеријата и нејзината портошувачка.Батеријата многу често не е доволно силна за да го издржи целодневното користење на телефонот.

Меѓутоа група на научници од Универзитетот Илиноис, создаде микробатерии кои се полнат 1000 пати побзо од нормалните ,а наводни се и 2000 пати посилни од вообичаените батерии.

„Ако сакате долготрајна енергија , не може да добието голема сила. Ако пак сакате голема сила ,многу тешко ќе добиета долготрајна енергија .Модерните уреди  имаат потреба и од сила и од долготрајност ,а нашите батерии би можеле да го дозволат тоа“, запишал еден од истражувачите ,студентот Џејмс Пикул.

Новите батерии нудат , сила и енергија ,а нивната големина изнесува само неколку милиметри.
притисни ентер