НАСА објави неверојатни фотографии од површината на Јупитер

Во последно време, имавме доволно грижи на нашата планета, но овие неверојатни фотографии од Јупитер можеби барем ќе го привлечат вашето внимание од секојдневниот живот.

НАСА неодамна објави нови фотографии од оваа мистериозна планета. Фотографиите се направени од нивното вселенско летало Џуно, што е прво блиско летање до Јупитер од 2016 година.

Важно е да се напомене дека Јупитер нема јасно дефинирана цврста површина како Земјата, туку е еден од таканаречените гасовити гиганти, составен претежно од водород и хелиум.

Јупитер има маса за 318 пати поголема од Земјата, но неговата густина е приближно една четвртина од густината на Земјата.

Според астрономските студии, научниците претпоставуваат дека Јупитер се состои од релативно мало силикатно јадро, опкружено со два слоја течен водород. Над површината има атмосфера со дебелина од околу 1000 км.

Јупитер има околу 10 пати посилно магнетно поле отколку Земјата. Во неговата атмосфера има забележителни метеоролошки и магнетни феномени слични на оние на Земјата, но со многу поголема јачина и времетраење (на пример, невреме слично на тропските циклони).

притисни ентер