Министерски состанок за заштитено подрачје „Шар Планина – Кораб – Дешат“

Министерот за животна средина и просторно планирање Абдилаќим Адеми денеска ќе се обрати на вториот трилатерален министерски состанок за предложеното прекугранично заштитено подрачје „Шар Планина – Кораб – Дешат“ што ќе се одржи на Попова Шапка.

Целта на состанокот е да се воспостават локални партнерства и да се олеснат прекуграничните работни контакти и консултации со што ќе се воспостави механизам за долготрајна прекугранична соработка и успешно управување со заедничките прекугранични планински екосистеми.

На состанокот ќе присуствуваат и министрите за животна средина на Република Косово и Република Албанија, Дардан Гаши и Лефтер Кока, амбасадорот на Германија, Гудрун Штајнакер, заменик амбасадорот на Австрија, Ханс Хелге Сандер, претставник на УНЕП, Пјер Карло Сандеи, претставник од германската фондација Еуронатур, Габриел Швадерер, како и претставници од локалните општини, научни институции и невладини организации од Албанија, Македонија и Косово.

Министрите за животна средина на Македонија, Косово и Албанија, заедно со претставници од локалните власти во регионот, претставници на УНЕП канцеларијата од Виена и германската фондација Еуронатур на Попова Шапка по вторпат ќе разговараат за идните развојни чекори во однос на предложеното прекугранично заштитено подрачје „Шар Планина – Кораб – Дешат“.

Состанокот претставува продолжение на првиот трилатерален состанок на заинтересираните страни, одржан во 2011 година на истата локација по иницијатива на УНЕП канцеларијата во Виена. Според студијата за изводливост на УНЕП, објавена во 2010 година, предложеното прекугранично заштитено подрачје „Шар Планина – Кораб – Дешат“ има потенцијал да стане најголемото заштитено подрачје во регионот на Југоисточна Европа и едно од најголемите во Европа.

Покрај ова во текот на 2013 година организацијата Еуронатур од Германија во соработка со Македонско еколошко друштво и заинтересираните страни од овој регион, подигна нова иницијатива за креирање визија, која ќе претставува темелник за иден развој на предложеното прекугранично заштитено подрачје „Шар Планина – Кораб“.

Овој трилатерален состанок по втор пат ќе ги обедини претставниците од Албанија, Македонија и Косово, со цел забрзување на соработката, олеснување на трилатералните комуникации и консултации меѓу заинтересираните страни, идентификација на соодветна заштита на природата и развој на заеднички приоритети за прекугранична соработка во регионот.

Во рамките на средбата ќе биде ревидиран и одобрен зеднички изготвениот документ - визија за предложеното прекугранично заштитено подрачје „Шар Планина – Кораб“, кој беше подготвен во 2013 година.

Средбата е под покровителство на Министерството за животна средина и просторно планирање на Република Македонија, со поддршка на УНЕП канцеларијата од Виена и германската фондација Еуронатур во соработка со Македонското еколошко друштво.

Шилегов ги прифати барањата за водно од иницијативата „Го сакам Водно“

„Водно е бисерот на Скопје и не смее да го вратиме во рацете на неговите уништувачи“.

„Би сакал директно да им одговорам на барањата на иницијативата „Го сакам Водно“ дека од сè срце ги прифаќам нивните барања и ги сметам и за свои. Изминатите четири години направивме многу за омиленото место за рекреација на скопјани. Воведовме ред во паркирањето, воведовме бесплатни автобуски линии, набавивме нова противпожарна опрема и возила само за планината и организиравме спасителни служби за рекреативците. Парите од паркингот ги инвестиравме во нови детски содржини и во две патеки за планински велосипедизам“, вели градоначалникот Петре Шилегов.

„Водно го штитевме заедно со активистите во долгите и мачни преговори за гасоводот кој го наследивме како проблем. Успеавме да ја измениме трасата во критичните четири километри каде требаше да се пресече шума, но и успеавме да ја преполовиме ширината на коридорот со што дополнително заштитивме илјадници дрвја на Водно. Успеавме да обезбедиме средства од државата за компензација и пошумување на ерозивните подрачја на планината“, кажа Шилегов.

„Во мојата програма недвосмислено изјавив дека нема да дозволам покачување на градежната линија и дека јужната обиколница на Скопје (автопатот на Коце Трајановски низ падините на Водно) ќе биде избришан од новиот ГУП. За разлика од мојата противкандидатка, јас нема да сечам нова шума за нов коридор на жичницата до градот. Јас нема да дозволам гондоли да поминуваат над главите на жителите на Водно, Козле и Капиштец. Јас нема да дозволам пробивање на нови патишта како што правеа нејзините сопартијци. Ниту пак ќе дозволам нови сончеви населби на падините на Водно, како што правеа нејзините другари“, потенцира Шилегов.

„Би сакал директно да им одговорам на барањата на иницијативата „Го сакам Водно“ дека од сè срце ги прифаќам нивните барања и ги сметам за свои. Специјалниот закон за Водно е заедничка заложба со МЖСПП и Владата. Изработката на просторниот план со зонирање на Водно како простор од посебен интерес за Скопје е исто така моја заложба и планирам да ја изведам во соработка со централните институции. Денес ги задолжив службите во градот итно да постапат по одлуката на Владата за прогласување на Водно во заштитена зона и да испратат барање до Агенцијата за Просторно Планирање за изработка на Просторен План за Водно. Се надевам на вашата поддршка во вториот круг и на плодна соработка во вториот мандат“, вели градоначалникот Шилегов.

СДСМ Скопје

Османи се обрати на приемот по повод Националниот ден на Чешката Република

Министерот за надворешни работи, Бујар Османи, денеска се обрати на одбележувањето на Националниот ден на Чешката Република, што се одржа во Музејот на современа уметност, во  организација на Амбасадата на Чешката Република во Македонија.

Османи во своето обраќање упати честитки и желби за просперитет на Чешката Република и благосостојба на нејзините граѓани. Исто така, министерот посочи дека во изминатите 27 години воспоставени дипломатски односи меѓу двете земји, со заеднички напори, Македонија и Чешка успеале да стекнат високо ниво на меѓусебна доверба и разбирање, да изградат одлични пријателски билатерални односи и да воспостават продуктивна соработка во многу сектори.

„Чешката Република е вистински пријател на Северна Македонија. Земјата беше и останува искрен и гласен поддржувач на нашата европска интеграција, а како две земји сојузнички во НАТО, демонстрираме единство и солидарност во справувањето со предизвиците што се производ на глобалните безбедносни промени. Ова пријателство не се демонстрира само во контекст на нашата евроинтеграција, туку напротив, изминатите години Чешка покажа солидарност и понуди помош во неколку наврати, во справувањето со мигрантската криза во 2015, но и во справувањето со КОВИД пандемијата", истакна Османи.

На настанот организиран од амбасадата на Чешката Република за одбележување на нивниот Национален Ден, присуствуваа претставниците на дипломатскиот кор во земјата и бројни претставници од државните, но и невладините институции во земјата.

Хакерски напад врз израелското Министерство за одбрана

Хакерската група Стапот на Мојсеј, составена од ирански граѓани тврди дека извршила хакерски напад врз израелското Министерство за одбрана.

Хакерите тврдат дека се инфилтрирале во повеќе од 165 сервери и 254 веб-страници, акумулирајќи повеќе од 11 терабајти податоци, вклучувајќи ги и оние на Израелската пошта, израелското Министерство за одбрана, информации поврзани со министерот за одбрана Бени Ганц, компанијата „Електрон Цилаг" и корпорацијата „Епсилор".

– Ве набљудуваме многу години, во секое време и на секој чекор. Сите ваши одлуки и изјави се под наш надзор. На крајот ќе ве удриме кога воопшто не ги очекувате, се наведува во соопштението на хакерската група Стапот на Мојсеј.

Хакерската група објави документи во Ексел, кои содржат лични податоци, како имиња, идентификациски броеви, електронска пошта, адресаи, телефонски броеви, дури и социјално-економската состојба на припадниците на израелската армија.

Објавени се и фотографии од Ганц со војници, како и писмо од Ганц од 2010 година до заменик-началникот на Генералштабот и до началникот на разузнавањето на јорданските вооружени сили.

притисни ентер