Космонаутите од Вселенската станица им читаат на децата бајки пред спиење (ВИДЕО)

Благодарение на проектот Space Stories, децата ќе можат да слушаат приказни од вистински астронаути кои навистина читаат приказни од вселената.

Проектот е осмислен од астронаутите  Бенџамин Алвин Дру Џниор и Патриша Трајб, учителка и поранешна директорка за образование во Вселенскиот центар во Хјустон.

Овој интересен проект работи на лесен начин. Книгите се испраќаат до Меѓународната вселенска станица каде што астронаутите работат на разни мисии. Потоа, тие се снимаат себеси како читаат книги, а видеото е достапно на страната на проектот и на нивниот канал на YouTube.

Оваа идеја и паднала на памет на Трајб откако ги истражувала писменоста и научните вештини на децата во САД. Таа сфатила дека е неопходно децата да ги подобрат и двете вештини, па затоа смисли нешто што може да ги комбинира науката и читањето и да ги направи подостапни за децата.

„Кои се моделите за подобра улога што ги инспирираат и охрабруваат децата да читаат? Не само што имаат можност да гледаат и да слушаат книги, туку и да ја гледаат Меѓународната вселенска станица“, вели Патриција.

Првиот што ја прочита книгата за деца беше ко-основач на проектот, Дру Џуниор , кој ја читаше книгата ,, Макс оди на Месечината” од вселенското летало Дискавери.

Бидејќи проектот беше лансиран пред неколку години, раскажани се многу приказни за вселената, за кои можете да се пристапите преку нивната веб-страница.

За да им се прикаже на децата што е можно поблиску знаењето за вселенската наука, астронаутите изведуваат и разни експерименти во вселенската станица.

Коментарите на луѓето на социјалните мрежи во врска со овој проект се генерално позитивни и никој не штеди зборови за пофалби за оваа идеја. Судејќи според она што го напишале, децата ги обожуваат ,,Приказните од вселената”  и проектот е полн погодок.

притисни ентер