Метаболизмот се забавува и телото поразлично ја обработува храната, поради што е важно внимателно да ја избирате храната. Појадокот игра клучна улога во одредувањето на дневниот ритам, а избегнувањето на одредени видови храна може да помогне во регулирање на нивото на шеќер во крвта, намалување на желбата за храна и одржување на здравата тежина. Затоа, стручните лица откриваат кои видови храна е најдобро да ги избегнувате за време на менопауза за да си помогнете околу губењето на тежината. Еве што ви советуваат.
1. Преработено месо
Преработеното месо, како што се колбасите, виршлите и сувомеснатите производи, се меѓу најнездравите видови месо. Содржат високо ниво на натриум и конзерванси, кои можат да предизвикаат надуеност и воспалителни процеси во телото.
„Оваа храна може да ги влоши симптомите на менопаузата бидејќи го зголемува нивото на воспаленија во телото“, објаснува д-р Мајкл Лахеј за „SheFinds“. Бидејќи надуеноста е веќе честа тегоба за време на менопаузата, дополнителното внесување на натриум од овие производи само ја влошува ситуацијата. За да се избегне ова, д-р Лахеј препорачува посни извори на протеини како пилешко без кожа, риба или намирници од растително потекло како мешунки и тофу, кои се одлични за регулирање на телесната тежина.
2. Вештачки засладувачи
Вештачките засладувачи можеби изгледаат како здрава алтернатива на шеќерот, но тие всушност носат голем број ризици, вклучувајќи влошување на симптомите на менопауза и зголемување на телесната тежина.
„Овие засладувачи му штетат на варењето и поттикнуваат повеќе да консумирате слатка храна“, предупредува д-р Лахеј. Ова може да доведе до дигестивни нарушувања и зголемена желба за храна. Наместо тоа, тој препорачува умерена употреба на природни засладувачи како мед или јаворов сируп, или задоволување на желбата за слатко со јадење на овошје.
3. Пекарски производи
Слатките печива, како кроасаните или крофните, можеби изгледаат како примамливо уживање, но нивното редовно консумирање, особено за појадок, може да има негативни здравствени последици, предупредува диететичарот д-р Дејна Елис Хунес.
„Најнездравиот облик на јаглехидрати што може да го јадете по 40-тата година се високо преработените јаглехидрати, како што се оние во пакуваните печива“ - истакнува Хунес. „Причината што овие намирници се лоши за здравјето и тежината, е тоа што не даваат никакви нутритивни придобивки, тие често се лишени од витамини, минерали, антиоксиданси и противвоспалителни соединенија“ – додава таа.
„Ова може да го забави метаболизмот и да го отежне слабеењето бидејќи предизвикува изразено зголемување на инсулинот, зголемување на ИГФ-1 (маркер на воспаление) и зголемен ризик од хронични болести и складирање на маснотии во телото“, заклучила Хунес.