Како да бидете сигурни дека детските играчки се безбедни?

Дали и кои детски играчки можат да бидат опасни.

15 илјади часови или речиси две години детето до својата шестта година поминува играјќи со своите омилени играчки. Ова е дел од истражувањето што го пренесоа од „Новинари за човекови права“. Во Македонија се уште има играчки без соодветни декларации и играчки каде квалитетот е несоодтветен пред се во дел кај квалитетот на  боите во играчките.

Од Институтот за јавно здравје објаснуваат дека многу играчки се испитуваат во нивната лабараторија и најчесто оловото во дел од играчките е над дозволеното, најмногу гумените играчки за мали деца до три години.

Докторите со совет до родителите да бидат внимателни со играчките за деца, граѓаните при купување да внимаваат на декаларациите.

притисни ентер