Јавна расправа за Предлог – законот за критична инфраструктура

Јавна расправа за Предлог законот за критична инфраструктура ќе биде одржана денеска во Клубот на пратеници во организација на Министерството за одбрана.

Јавната расправа ќе ја отвори министерката за одбрана Славјанка Петровска, а ќе учествуваат проф. д-р Марјан Ѓуровски, претседател на Комитетот на проектот МКД НАТО 2030, универзитетските професори Александра Деановска Трендафилова, Весна Поповска и Горги Алчевски, Роберт Микац од Хрватска, како и претставници од Министерството за одбрана и другите безбедносни институции во земјава.

За време на јавната расправа ќе биде презентиран Предлог – законот за критична инфраструктура чија цел е градење ефективна стратегија на заштита на критичната инфраструктура како врвен национален приоритет. Во Предлого-законот се нуди решение со кое се дефинира националната инфраструктура како инфраструктура од суштинско значење за одржување на виталните општествени функции, здравјето, безбедноста, сигурноста, економската или социјалната благосостојба на луѓето и животната средина.

– Бројни се причините поради кои инфраструктурата мора да биде добро обезбедена и заштитена. Некои од причините се потенцијалните загрозувања и можноста критичната инфраструктура да биде селектирана како потенцијална цел на најразлични форми на закани вклучително и терористички напади. Други причини се поврзани со имликациите кои произлегуваат од меѓузависноста и поврзаноста на различните видови на критична инфраструктура. Дополнително, критичните информациони инфраструктури се асоцирани во сите општествени сегменти и може да бидат особено чуствитепни и ранливи на напади од страна на хакери, криминалци или терористи. Електроенергетската инфраструктура, транспортот на нафта и природен гас, снабдувањето со прехрамбени продукти и вода, здравственото обезбедување и банкарскиот и финансискиот систем се најранливи сегменти на инфраструктурата со што сами по себе заради своето значење може да претставуваат потенцијални цели на напад. Со оглед дека еден од главните предизвици во полето на безбедноста во Република Македонија денес е идентификација на сите безбедносни ризици и закани со кои може да се соочи државата, како и нивното влијание врз општественото живеење, заштитата на национална критичната инфраструктура и градењето на нејзината оптпорност заслужува соодветно нормативно уредување, наведуваат од Министеството за одбрана. /МИА

Харадинај: Постои сомнеж дека Курти сака да го подели Косово за да избегне формирење на ЗСO

Претседателот на Алијансата за иднината на Косово, Рамуш Харадинај синоќа изјави дека косовскиот премиер Албин Курти е „заљубен во планот за поделба на Косово“.

-Курти мора да има мака кога сака да поттикне војна, или тоа може да биде фактот дека се заљубил во планот за поделба на Косово. Постои сомнеж дека Курти, за да го избегне формирањето на Заедницата на општини со српско мнозинство, ќе го подели Косово, изјави Харадинај за РТВ Дукаџини.

Тој додаде дека ниту политичарите ниту криминалните банди не можат да го поделат северот.

Тој додаде дека во однос на поделбата на Косово, северот не може да го делат политичарите, тоа е прашање на безбедноста, никој, ниту криминалните банди, не успеале да го поделат.

Во Бутел утрово со експлозив е разнесен банкомат

Во Бутел утрово со експлозив е разнесен банкомат .

Инцидентот се случил кај „Алпи“ на улица „Христијан Тодоровски-Карпош“. Во моментов полицијата е на терен и се врши увид на местото на настанот. Повеќе за инцидентот во следото издание на вестите .

Угостителските услуги поскапи за 13,4 отсто во однос на лани

Цените на угостителските услуги во мај годинава, во споредба со април, се зголемени за 1.2 %. 

Во однос на мај лани, пак, растот на цените е 13,4 %. Кумулативно, во периодот јануари − мај 2023, во споредба со истиот период од минатата година, цените на угостителските услуги се покаќени за 13.5 %, соопшти Државниот завод за статистика.

Споредено по групи на услуги, во мај во однос на април зголемување е забележано во групите Храна за 0.7 %, Алкохолни пијалаци за 0.1 %, Безалкохолни пијалаци за 0.9 % и Ноќевања за 3.7 %.

притисни ентер