Итна мерка преку доплата на разликата за да се извезат јагнињата

Секој изминат ден до Велигден е дополнителен проблем повеќе за сточарите кои не можат да ги продадат јагнињата. 

Бараат итно решавање на проблемот со трговците и кланичарите за да не останат јагнињата не откупени. Се што имале храна и финансии се потрошени за да ги одгледаат јагнињата кои сега не можат да ги продадат бидејќи трговците  нудат цена од само 100 денари за килограм.

Сточарите бараат итна владина мерка преку доплата на разликата меѓу откупната и производната цена бидејќи донесената мерка за зголемени субвенции за задржано женско јагне сметаат дека нема да помогне да ја пребродат кризата.

Денови за предвелигденскиот откуп и извоз на јагнето има се помалку. Ако се прифати предлогот да се доплати разликата само за да не останата јагниња не откупени, сточарите апелираат тоа да се објави што побргу за да се надмине кризата во сточарството.

притисни ентер