Резултатите на истражувањето се објавени во научното списание JAMA Internal Medicine, се наведува дека со зголемувањетио на уделот на екстремно преработените прехрамбени производи за само 10 проценти , ризикот од смртност се зголемува за 15 проценти .
Станува збор за висококалорични продукти со премногу сол , шеќер , јагленохидрати , заситени масти , засилувачи на вкус и други адитиви од кои некои се канцерогени. Врз ваквите производи при производството се користени емтодите на хидрогенизација, хидролиза , екструзија или претходна обработка со пржење.
Тука спаѓаат и јадењата со вештачка боја, емулгатори , а имаат малку витамини и влакна.
Оваа храна , според научниците може да го зголеми ризикот од појава на хронични болести , карцином , дислипидемија и артериска хипертензија.