Гугл наполни 21 година

Интернет гигантот Гугл денес го одбележува својот 21-ви роденден со ретро слика на својот пребарувач која прикажува како изгледале компјутерите во времето кога е поставен темелот на оваа компанија.

Студентите Сергеј Брин и Лери Пејџ, пред  21-на година објавиле труд под име „Анатомија на големите хипертекстуални машини за пребарување на интернетот“.

Тие тогаш го опишале Гугл како прототип на голем пребарувач на светските информативни мрежи кој има база од најмалку 24 милиони страници.

Компанијата од тогаш драматично пораснала, а Гугл пребарувачот сега има база од неколку стотини милијарни веб страници.

Гугл сега е дел од матичната компанија „Алфабет“, која се бави со многу технолошки аспекти, од автономни возила и софтвер за мобилни (андроид), до продолжување на човековиот живот.

Интересно е дека компанијата низ историјата го одбележува својот роденден на различни датуми.

Од 2006-та тоа го прави на 27-ми септември, но минатата година тоа го направи на 26-ти септември, додека во 2004-та и 2003-та година роденденот е одбележан на 7-ми односно на 8-ми септември.

Од компанијата нема објаснување,иако е познато дека официјално е регистрирана на 4-ти септември 1998-ма година.

притисни ентер