Грците повторно го бараат од Британците мермерниот фриз од Партенон ,однесен во Лондон во 19.век

Грција денеска повторно ја повика Велика Британија да го врати мермерниот фриз од Партенон, што е во британскиот музеј во Лондон, искористувајќи го зголемениот меѓународен интерес за повторно отворање на античкиот храм Акрополис во Атина.

Делови од античкиот фриз од Партенон, изграден во 5 век п.н.е., биле пренесени во Велика Британија на почетокот од 19. век, а ја прикажуваат, меѓу другото, и митолошката битка на Грците и на Кентаурите. Во 1803 година, со дозвола на Отоманската империја, која во тоа време управувала со грчката територија, британскиот дипломат лорд Елгин зел делови од фризот од Партенон до Лондон и ги продал во британскиот музеј, каде што денес е изложен.

Лондон упорно одбива да ги врати скулптурите познати како мермерот на Елгин, тврдејќи дека Британците ги однеле со дозвола на тогашните отомански владетели.

„Повторното отворање на археолошките локалитети и спомениците на културата во Грција е можност меѓународните комитети, кои го поддржуваат враќањето на делови од фризот од Партенон во Грција, да го повторат нивното барање, како и барањето на грчката влада за нивно трајно враќање“, рече денеска грчкиот министер за култура Линија Мендони.

Таа додаде дека станува збор за „грабеж“ и дека Грција никогаш нема да признае дека фризовите се сопственост на британскиот музеј. Грчките власти ги бараат скулптурите уште од 1983 година, а кампањата за враќање ја започна актерката, а подоцна и министерката за култура Мелина Меркури.

После два месеци карантински мерки, Грција го отвори Акрополисот во Атина за посетителите на 18-ти мај.

На 21 мај, Светски ден на културата, Меѓународното здружение за реставрација на скулптурите во Партенон испрати писмо до грчкото Министерство за култура во кое се предлага обновен координиран притисок врз британскиот музеј.

притисни ентер