Фото: БМВ го врати сјајот на својот не толку познат олдтајмер

БМВ „2800 GTS“ е заснован на серијата „Е9“ купе, возила кои баварскиот произведувач ги правел во седумдесеттите години од 20 век.

За дизајнот на овој многу редок автомобил со елегантни линии е заслужен Италијанецот Пјетро Фруа, кој ја обликувал целосно нова каросерија.

Примерокот од фотографиите е неодамна реставриран во БМВ „Group Classic“ одделот кој на старите автомобили им го враќа оригиналниот сјај.

Ова возило во осумдесеттите години од минатиот век било префарбано во црвена боја а сега е реставрирано и му е вратена оригиналната нијанса на зелена боја.

Инаку овој примерок од страна на музејот на БМВ во Минхен е откупен од сопственикот пред десетина години а во период од 2017 до 2019 е целосно обновен.

притисни ентер