Форд најави масовно производство на респиратори

Набргу по почетокот на производство на безбедносни визири и дизајнирање на нова опрема за безбедност, Форд се свртува кон производство на респиратори.

По „Џенерал моторс“, Форд ќе произведува респиратори во наредните месеци. Од компанијата го најавија отворањето на производството во својата фабрика во Мичиген за 20 април. Планот за производство е многу специфичен и вели дека ќе произведе 1.500 респиратори до крајот на април, а може да бидат произведени 12 000 примероци. Идејата е дека производството ќе трае минимум 100 дена, до кога  ќе се произведат дури 50.000 респиратори. Целта треба да се постигне на 4 јули, а потоа производството ќе продолжи во зависност од потребите.

Ако се прашувате зошто производството започнува за само три недели, одговорот е технолошки. Поточно, респираторот е проект на Аирон, така што првиот тим на експерти на Форд ќе мора да замине во Флорида за да се запознае со специјалисти за медицинска опрема за да организира трансфер на технологија.

Исто така, она што е интересно е дека на овој респиратор нема да  му биде потребна електрична енергија, туку има пневматски погон со компримиран воздух.

притисни ентер