Фолксваген групацијата губи околу 2.2 милијарди евра неделно

Фолксваген заради пандемијата на коронавирусот се наоѓа во голем проблем.

Хербер Дис, директор на Фолксваген групацијата во интервју за германскиот канал „ZDF“ признал дека компанијата ќе мора да отпушти многу луѓе заради губитокот од околу 2.2 милијарди евра неделно.

Фолксваген моментално продава автомобили единствено во Кина, каде постои одредена побарувачка, а производството е само еден од нивните проблеми, тврди Дис.

„Ние моментално не продаваме автомобили нигде надвор од Кина и нашите загуби се околу 2.2 милијарди евра неделно. Мораме да направиме нова стратегија, моментално во Кина ја немаме таа дисциплина која ја имавме во Германија. Ќе биде предизвикувачки да се зачуваат работните места на луѓето во текот на оваа голема криза“, рекол Дис.

Моментално околу 671.000 луѓе се вработени во Фолксваген групацијата, имаат дури 124 фабрики ширум светот, од кои 28 само во Германија.

Ауди, Порше, Сеат, Шкода, Бентли, Бугати, Ламборџини, Дукати, МАН и Сканија се сите во рамките на Фолксваген групацијата.

притисни ентер