Филиповска: Зрачењето од 5Г не е опасно, со новите технологии поефикасно се искористува мрежата

Се работи за истите технологии односно за истото зрачење на тие фреквенции што не се опасни за луѓето.

На незнаење и страв од непознатото во 90 проценти се темелат негативните коментари за 5Г мрежата, а најдобар одговор на тоа е борбата со лажните вести, оценија учесниците на дебатата „Дигитални предизвици за општествена транформација", што се одржа денеска во Скопје.

Министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски соопшти дека Агенцијата за електронски комуникации наесен планира да го објави првиот оглас за изразување на интерес за користење на фреквенции за 5Г согласно нашиот Национален оперативен бродбенд план (НОБП)

Добро е, потенцираше Манчевски, во меѓувреме да ја смириме паниката, но мислам дека и луѓето полека почнаа да сваќаат. Важно е и како ќе се постават самите медиуми и да не отвораат дилеми кај граѓаните.

Според Манчевски, борбата со лажните вести е секогаш најефикасниот механизам за да се создаде вистинска слика за новите технологии.

– Се работи за истите технологии односно за истото зрачење на тие фреквенции што не се опасни за луѓето. Јонизирачките зрачења се нешто друго и затоа кога се оди на ренген, се снимаш еднаш и треба да помине време за повторно да може да се оди. Тука јасно е докажано зрачење што може да биде штетно, а ова се технологии и вид на зрачења што не се штетни по здравјето на луѓето. Потребно е заеднички да ја шириме пораката. Се работи за ист тип на зрачење само на повисоки фреквенции што не се во нивоата во кои се штетни за здравјето на луѓето. Да, има други технологии што се во позадината, но станува збор за истиот тип на радиобранови само на повисоки фреквенции, појасни Манчевски.

Професорката од Факултетот за информатички науки и компјутерско инжинерство (ФИНКИ) во Скопје, Соња Филиповска, пак, потенцираше дека со новите технологии поефикасно се искористува мрежата, односно како што рече, 5Г користи нејонизирачки фрекфенции што не се поврзуваат со фрекфенциите што предизвикуваат рак.

– Вообичаено за 5Г многу се користи терминот – револуционерно, односно дека тоа е нова револуционерна мрежа и оти такво нешто немало претходно. Тоа создава еден вид психолошка паника кај луѓето и веднаш почнуваат теории на заговор. Проблемот е што всушност кога кажуваме дека 5Г е револуционерна мрежа мислиме за технологиите коишто се користат во неа, а не се користеле во претходните генерации на мобилни технологии. Тие технологии се таму всушност за поефикасно да се искористува мрежата. Значи она што го добивате, револуцинерното, што го нарекуваме софтеризација на мрежата, софтверско радио итн., всушност се технологии што овозможуваат истите зрачења и бранови да се користат на многу поефикасен начин, рече Филиповска.

Најголем проблем на тие теории на заговор, дополни, е при користењето на зборот зрачење.

– Кога ќе се спомене зрачење некој тоа го асоцира на рак што е многу далеку од вистината, затоа што 5Гкористи фреквенции што се нејонизирачки и што воопшто не се поврзуваат со фреквенциите што предизвикуваат рак. Сите проблеми околу здравјето, 5Г и лошото искуство во над 90 проценти се темелат од незнаење и страв од непознатото и новото, оцени Филиповска.

На крајот на април годинава домашните оператори, заинтересирани странски компании и граѓани доставија мислења и забелешки до AЕК во врска со планираното издавање одобренија за користење радиофреквенции за 5Г-технологијата. Тие мислења треба да бидат соодветно имплементирани во законската постапка, предвидена согласно Законот за електронските комуникации (ЗЕК) за доделување на овие радиофреквенции.

На денешната дебата беа претставени и досегашните активности за дигитализацијата во јавниот сектор и беше истакната потребата од дигитална писменост и промени во наставните програми во училиштата.

Општина Центар: Реконструирани две улица во населба Водно

По барање на жителите на Центар кои живеат во населба Водно, Општина Центар ги реконструираше улиците „Периша Савелиќ“ и „Салвадор Аљенде“.   

Градежните активности опфаќаа комплетно нивелирање на улиците и поставување нов асфалт на површина од 3233 метри квадратни на улицата „Периша Савелиќ“ и нов асфалт на површина од 954 метри квадратни на улицата „Салвадор Аљенде“.

Во изминативе две недели, Општина Центар постави и нова вертикална сообраќајна сигнализација за воведување еднонасочен сообраќај на улицата „Партениј Зографски" во населба Водно, на потег од крстосницата со улицата „Салвадор Аљенде" до крстосницата со улиците „Питу Гули" и „Ацо Караманов". Со поставување на вертикалната сигнализација, улицата „Партениј Зографски" беше обележана и со хоризонталната сигнализација за подобрување на условите во автомобилскиот сообраќај на Водно.

Досега во овој дел на општината реконструирани се улиците: „Загребска“, „Караорман“, „Бигла“, „Димитар Пандилов“, „Ганчо Хаџипанзов“, „Капиштец“, „Питу Гули“, а наредна за реконструкција е улицата „Димитар Беровски“.

Општина Центар продолжува со активности за реконструкција на улици кои ќе придонесат за обезбедување подобри услови за живот на граѓаните, како и хуманизирање на просторот со побезбедни услови во автомобилскиот и алтернативниот сообраќај и неопходни паркиралишта во интерес на граѓаните.

УЈП: Граѓаните да ја сменат трансакциската од Еуростандард банка во апликацијата МојДДВ со валидна сметка

Управата повикува оваа промена да ја направат и сите корисници на МојДДВ кои имаат внесено погрешна трансакциска сметка

Управата за јавни приходи (УЈП) апелира до граѓаните кои во апликацијата МојДДВ имаат внесено трансакциска сметка од Еуростандард Банка, да извршат промена со внесување на валидна трансaкциска сметка, со цел исплата на средства од поврат на ДДВ за физички лица.

-Промената на трансакциската сметка во апликацијата МојДДВ се врши на следниот начин: Најавете се во апликацијата МојДДВ и во долниот дел од екранот одберете го прозорчето „профил", потоа во делот трансакциска сметка внесете ја Вашата нова трансакциска сметка. Оваа промена треба да ја потврдите со лозинка која ја користите за најава на Е-ПДД, потоа го бирате копчето „зачувај" и Вашата трансакциска сметка е сменета, објаснува УЈП.

Управата повикува оваа промена да ја направат и сите корисници на МојДДВ кои имаат внесено погрешна трансакциска сметка.

-Точно внесените податоци во апликацијата МојДДВ се основа за исплата на поврат на ДДВ за сите граѓани кои ја користат апликацијата и скенираат фискални сметки, стои во соопштението од УЈП.

Комисијата за заразни болести со конечен предлог за наставата, Владата треба да одлучи

По заклучокот од седницата на Владата во вторникот Планот на МОН за учебната 2020/2021 да биде споделен со Комисијата за заразни болести и таа да го даде мислењето за моделот на настава.

Комисијата вчера на состанок донесе конечен предлог кој сега ќе треба да биде разгледан од Владата и таа да ја донесе одлуката како ќе работат училиштата од 1 септември.

Предлогот е учебната година да почне онлајн, со два исклучока – првиот е за учениците од прво до трето одделение, за кои се предлага да ја следат наставата со физичко присуство, земајќи го предвид социоемоционалниот аспект и нивната возраст, а вториот исклучок се училиштата со мал број ученици по паралелки – наставата да ја организираат со присуство во училниците ако тоа го дозволува епидемиолошката состојба.

Заменик-министерката за образование и наука Елизабета Наумовска претпладнево за МИА изјави дека Координативниот кризен штаб од МОН побарал да ги приспособи протоколите за моделите на настава врз основа на предлогот на Комисијата и да достави податоци колку се на број училиштата со помал број ученици кои би организирале настава со физичко присуство, во кои општини се наоѓаат, нивните просторни услови итн. Наумовска рече дека работните групи на МОН се во комуникација со Штабот и откако протоколите ќе се усогласат со предлогот од Комисијата, тој ќе биде ставен на дневен ред на седница на Владата, веројатно идната недела.

Министерот Арбер Адеми, кој е на ставот дека училиштата треба да бидат отворени секаде каде што состојбата со вирусот е стабилна, смета дека предлогот на Комисијата за заразни болести е компромис на две различни гледишта – ставот на МОН за физичко присуство и ставот на здравствените авторитети – онлајн-настава. Според него, предлогот на Комисијата е добра насока за изнаоѓање најсоодветен модел за настава.

Трите модели што ги содржи Планот на МОН се: настава со физичко присуство со мерки за заштита – маски и растојание од најмалку 1,5 метар помеѓу учениците во училница, далечинско учење или онлајн-настава, и комбинирана настава – пред сè за училиштата со голем број ученици. Комбинираниот модел предвидува учениците да бидат поделени на помали групи – една група која би следела настава со физичко присуството една недела, а во исто време другата група ученици, како и хроничко болните, би го следела часот онлајн. Ако е невозможно во реално време, тогаш лекциите од денот ќе се снимаат и ќе се споделат со таа група ученици преку платформа за учење.

Подготвените предлог-протоколи имаат конкретни упатства за различни ситуации и услови, за бројот на ученици во паралелка, скратување на наставните часови (предлогот е од 40 на 30 минути во основно, односно од 45 на 35 минути во средно) итн.

На прес-конференција пред два дена Адеми укажа дека е можно одложување на почетокот на учебната година затоа што кој модел и да се избере, ќе треба да се направат измени на законите за основно и за средно образование, а за тоа е потребно функционално Собрание./МИА.

притисни ентер