Facebook ја укинува забраната за објавување вести во Австралија

Фејсбук потврдил дека ќе ги врати страниците на австралиските весници откако од Канбера понудиле измени во предложениот закон донесен , за да ги принуди технолошките гиганти да плаќаат за медиумската содржина прикажана на нивните платформи.

Австралија и гигантот за социјални мрежи се во мртва трка повеќе од една недела откако владата предложила закон со кој се заканува доминација на Фејсбук и „Алфабет Инко“ на „Гугл“ на пазарот на содржини во весниците.

Фејсбук минатата недела ги блокира сите медиумски содржини, како и неколку сметки на владата и одделот за итни случаи.

Но, по низата разговори меѓу секретарот за финансии Џош Фрајденберг и шефот на Фејсбук , Марк Цукерберг за време на викендот, била договорена концесија.

Австралија ќе понуди четири амандмани, кои вклучуваат промена на задолжителниот арбитражен механизам што се користи кога технолошките гиганти не можат да постигнат договор со медиумите за фер плаќање за покривање на весниците.

„Задоволни сме што австралиската влада се согласи на голем број измени и гаранции што се однесуваат на клучните прашања во врска со дозволувањето на комерцијални договори што ја признаваат вредноста на нашата платформа во замена за вредноста што ја добиваме од медиумските куќи“, рече Фејсбук во изјавата на Интернет .

Амандманите вклучуваат двомесечен период на медијација пред да биде вклучен медијатор избран од владата, давајќи им време на двете страни да постигнат приватен договор.

Во Бристол им се суди на лицата , кои фрлија статуа на робовладетел во море

Тројца мажи и една жена пред судот во Бристол се изјасниле за невини за учество во рушењето на статуата на Едвард Колстон, сопственик на робови и трговец со робови од 17 век во Бристол, во југо-западна Англија.

За време на демонстрациите против расизмот на 7 јуни минатата година во Бристол, како дел од глобалниот бран протести наречен „Црните животи се важни“, беше срушена статуата на овој британски сопственик на робови и фрлена во пристаништето во Бристол.

Собраниска делегација на онлајн февруарските состаноци на ПС на НАТО

Делегација на Собранието учествуваше на традиционалните февруарски заеднички состаноци што во организација на ПС на НАТО вчера и денеска се одржаа онлајн преку платформата KUDO.

– Овие состаноци се одржуваат според правилата на Chatham House, при што поради сензитивноста на споделените информации, истите не можат да се пласираат во пошироката јавност, информираат од Собранието.

На состанокот, како што се наведува во соопштението, учествувале шефот на Делегацијата на Собранието во Парламентарното Собрание на НАТО, Арбер Адеми и членот на делегацијата Илија Николовски.

Дебатата се одвивала за пост-пандемиските стратешки предизвици и приоритети за НАТО, отпорноста на општествата и демократијата во Алијансата, предизвиците со Истокот и други актуелни состојби. Парламентарците се осврнале и на Проектот „НАТО 2030" и улогата на парламентите, при што бил поздравен придонесот на парламентарците кон овој проект, кои дале свои размислувања и подобрувања на него. Бил презентиран и првиот онлајн претседателски извештај на ПС НАТО, изготвен под специфични работни услови поради пандемијата со Ковид-19.

На вториот ден на заедничкиот состанок се одржал специјалниот состанок со постојаните претставници на земјите-членки во Северноатлантскиот совет (NAC).

Февруарските состаноци на ПС на НАТО претставуваат форум на кој парламентарците имаат можност да се сретнат со владините претставници на НАТО и експерти од воената област, со цел да бидат запознаени со актуелните случувања во креирањето на стратешките политики на Алијансата.

Владата го одобри предлог законот за прогласување на дел од Шар Планина за Национален парк

Владата на денешната 50-та седница го утврди текстот на Предлог законот за прогласување на дел од Шар Планина за Национален парк, подготвен од Министерството за животна средина и просторно планирање.

– Основна цел на ова законско решение е прогласување на дел од Шар Планина за заштитено подрачје од втора категорија – Национален парк, заради обезбедување заштита на исклучителните природни убавини и вредности, разновидноста и богатството на биодиверзитетот, геодиверзитетот, хидролошките карактеристики, пејзажните, пределните и други вредности, како добра од јавен интерес, информираат од владината прес служба, по завршувањето на седницата.

Владата на денешната 50-та седница го разгледа и усвои и Планот за борба против корупцијата и здравствениот протокол за непречено спроведување на Пописот.

притисни ентер