Европскиот центар за контрола на болести : Топлото лето најверојатно нема да го запре вирусот

Летната топлина е малку веројатно дека ќе го запре ширењето на коронавирусот, се вели во извештајот на Европскиот центар за контрола и превенција на болести (ECDC).

Доколку вирусот продолжи да се шири со сегашното темпо, наскоро може да се случи дека во повеќето земји-членки на ЕУ ќе нема доволно кревети во единиците за интензивна нега, се вели во извештајот на Европскиот центар за контрола и превенција на болести.

„Засега нема докази дека САРС-КоВ-2 ќе покаже изразена зимска сезонска појава како другите вируси во северната хемисфера“, се вели во извештајот.

Истражувањето не укажува на тоа дека вирусот ќе биде помалку опасен кога ќе се дојде топло и влажно време.

Во извештајот се предупредува и на потребата од зголемување на капацитетот на здравствените системи, кои наскоро би можеле да станат дефицитарни доколку вирусот продолжи да се шири со оваа брзина.

„Анализата на ECDC покажува дека ако пандемијата продолжи да напредува со сегашното темпо без силни контрамерки и зголемен капацитет на кревети за интензивна нега, постои голема веројатност дека во многу земји од ЕУ и Европската економска област (ЕУ / ЕЕА), потребата за интензивна нега ќе ја надмине постојниот капацитет “, се вели во извештајот.

Со оглед на моменталната состојба во која коронавирусот рапидно се шири низ Европа, ECDC го проценува ризикот од сериозно заболување кај општата популација до „умерено“ и „многу високо“ за стари лица и заболени од хронични заболувања.

Ризикот дека капацитетот на здравствените системи ќе биде недоволен, се проценува дека е голем. Притоа, новите капацитети што се предвидени во многу земји не се земени предвид.

ECDC препорачува мерките за социјална оддалеченост да се применат за да се одложи врвот на епидемијата и да се овозможи здравствениот систем да се подготви за зголемен прилив на заразени лица.

Миење на рацете и употребата на маски кај лицата со респираторни симптоми може да помогне во забавување на ширењето на вирусот во заедниците.

Строгата примена на социјалната оддалеченост (изолација, карантин, затворање на работни места и образовни институции), ограничувања на движењето може да одиграат значајна улога во намалувањето на преносот во заедницата, под услов сите строго да ги почитуваат.

Што се однесува до здравствените системи, приоритети се да се забави бројот на случаи на кои им е потребна интензивна нега, да се заштитат групите под ризик и да се заштитат здравствените работници.

Пациентите со благи симптоми, особено оние кои не се изложени на ризик, можат да бидат однесени дома со упатства доколку симптомите се влошат. Исто така, се препорачуваат мерки за превенција од дома.

ECDC наведува, повикувајќи се на научни истражувања, дека коронавирусот може да преживее во воздухот до три часа, до четири часа на бакарни површини, до 24 часа на картон, и два до три дена на пластика и нерѓосувачки челик.

притисни ентер