Биогасна електрана произведува електрична енергија од отпадот од фармите во источна Македонија

Од органски отпад до електрична енергија.

Отпадот од фармите во источна Македонија повеќе нема да ја загадува животната средина туку од него се прави струја во био гасната електрана во општина Лозово. Инвестицијата е на компаниите „Централ инвест“ и „Феро инвест“ на поранешниот вицепремиер Анѓушев.

„Био ентерпрајз“ е целосно еколошки систем, со најмодерна технологија која има висока ефикасност, ефективност и максимална производствена моќ.

Од органски отпад до електрична енергија. Биогасната електрана во село Сарамзалино, општина Лозово, која започна со работа минатата година во декември е вредна 12 милиони евра, а се градеше 2 години. Електрана е систем кој е целосно еколошки, за разлика од фотонапонските електрани кои исто така не загадуваат, био гасните дури и го разградуваат биолошкиот отпад, даваат гориво а нуспродукт е природно течно ѓубриво и хумус кои се користат во земјоделството. Од оваа електрана со струја може да се снабдат 3,500 семејства или 15,000 жители.

-Електраната се градеше две години, инвестицијата е 12 милиони евра и годишно произведува 17 илјади киловат часови струја, менува 16 тони јаглерод диоксид кој се испушта во атмосферата или заменува 700.000 дрва во шума што треба да го прочистат воздухот. Од оваа електрана со струја може да се снабдат 3.500 семејства или 15.000 жители.- Кочо Анѓушев – „Феро инвест“

Како инвеститори освен Фероинвест се јавуваат и фирмата за амбалажа од Охрид АСП-ПАК и најголемата фирма за одгледување на свињи во Македонија „Агриа“ чии сопственици истакнаа дека оваа електрана го решава проблемот со увозот на вештачки земјоделски ѓубрива како и прашањето со екологијата и одложувањето на отпадот од фармите

Освен електраната, новинарите имаа можност да ја посетат и компанијата „Брако“ во сопственост на Анѓушев, каде македонски инжењери со најсовремени машини во четири фабрики меѓудругото произведуваат и електрични дизел и хидрогенски возила за чистење, а 95% од производството се извезува надвор од Македонија.

Харадинај: Постои сомнеж дека Курти сака да го подели Косово за да избегне формирење на ЗСO

Претседателот на Алијансата за иднината на Косово, Рамуш Харадинај синоќа изјави дека косовскиот премиер Албин Курти е „заљубен во планот за поделба на Косово“.

-Курти мора да има мака кога сака да поттикне војна, или тоа може да биде фактот дека се заљубил во планот за поделба на Косово. Постои сомнеж дека Курти, за да го избегне формирањето на Заедницата на општини со српско мнозинство, ќе го подели Косово, изјави Харадинај за РТВ Дукаџини.

Тој додаде дека ниту политичарите ниту криминалните банди не можат да го поделат северот.

Тој додаде дека во однос на поделбата на Косово, северот не може да го делат политичарите, тоа е прашање на безбедноста, никој, ниту криминалните банди, не успеале да го поделат.

Во Бутел утрово со експлозив е разнесен банкомат

Во Бутел утрово со експлозив е разнесен банкомат .

Инцидентот се случил кај „Алпи“ на улица „Христијан Тодоровски-Карпош“. Во моментов полицијата е на терен и се врши увид на местото на настанот. Повеќе за инцидентот во следото издание на вестите .

Угостителските услуги поскапи за 13,4 отсто во однос на лани

Цените на угостителските услуги во мај годинава, во споредба со април, се зголемени за 1.2 %. 

Во однос на мај лани, пак, растот на цените е 13,4 %. Кумулативно, во периодот јануари − мај 2023, во споредба со истиот период од минатата година, цените на угостителските услуги се покаќени за 13.5 %, соопшти Државниот завод за статистика.

Споредено по групи на услуги, во мај во однос на април зголемување е забележано во групите Храна за 0.7 %, Алкохолни пијалаци за 0.1 %, Безалкохолни пијалаци за 0.9 % и Ноќевања за 3.7 %.

притисни ентер