Бил Гејтс за вештачката интелигенција: Доаѓа најголемата револуција

Вештачката интелегенција целосно го менувам начинот на кој ги користиме компјутерите“, вели 68-годишниот основач на Мајкрософт, кој останува активен на полето на идеи за сегашноста и иднината на технологијата.

Во својот неделен билтен, Бил Гејтс избра да опише како ќе изгледаат нашите животи за неколку години, врз основа на брзиот развој на вештачката интелигенција. „Сè уште го сакам софтверот исто како кога Пол Ален и јас го основавме Мајкрософт“, вели тој, но брзо го нарече… глупав.

„За извршување на која било задача на компјутер, треба да му кажете на вашиот уред која апликација да ја користи. Можете да ги користите Microsoft Word и Google Docs за да напишете деловен предлог, но тие не можат да ви помогнат да испратите е-пошта, да споделите селфи, да анализирате податоци, да планирате забава или да купите билети за кино. Па дури и најдобрите веб-сајтови имаат нецелосно разбирање за вашата работа, личен живот, интереси и врски и ограничена можност да ги користат тие информации за да прават работи за вас“.

Гејтс забележува дека денес овој процес е можен само со друго лице - пријател или помошник. „Во следните пет години, тоа целосно ќе се промени. Нема да треба да користите различни апликации за различни задачи. Едноставно ќе му кажете на вашиот уред, на едноставен јазик, што сакате да правите. И во зависност од тоа колку информации ќе изберете за да споделите со него, софтверот ќе може лично да одговори бидејќи ќе има богато разбирање за вашиот живот“.

Во блиска иднина, секој онлајн ќе може да има личен асистент со вештачка интелигенција која далеку ја надминува денешната технологија. „Овој тип на софтвер - нешто што одговара на природниот јазик и може да постигне многу различни задачи врз основа на неговото знаење за корисникот - се нарекува агент“.

Гејтс забележува дека оваа идеја ја имал на ум речиси 30 години. Тој дури пишуваше за „делегатите“ во својата книга „Патот напред“ во 1995 година. „Делегаторите не само што ќе го променат начинот на кој сите комуницираат со компјутерите. Тие, исто така, ќе ја револуционизираат софтверската индустрија, со што ќе ја донесат најголемата револуција во компјутерите откако преминавме од пишување команди до кликнување на икони.“

Личен асистент за секого

Зошто луѓето користат агенти, прашува Бил Гејтс. „Одговорот е дека тие ќе бидат драматично подобри“ од се што сме виделе досега.

„Ќе можете да разговарате со нив. Тие ќе бидат многу поперсонализирани и нема да бидат ограничени на релативно едноставни задачи како пишување писмо. Clippy има исто толку заедничко со агентите колку што има обичниот телефон со мобилниот уред. Агентот ќе може да ви помогне со сите ваши активности доколку сакате. Со дозвола за следење на вашите онлајн интеракции и локации во реалниот свет, ќе развие силно разбирање за луѓето, местата и активностите со кои се занимавате. Ќе ги земе предвид вашите лични и работни односи, хоби, преференции и распоред. Вие ќе изберете како и кога тој ќе се вклучи за да помогне во нешто или ќе побара од вас да донесете одлука“.

Следно, Бил Гејтс ги споредува агентите со алатките за вештачка интелигенција достапни денес.

„Повеќето од нив се ботови. Тие се ограничени на една апликација и генерално интервенираат само кога пишувате одреден збор или барате помош. Бидејќи тие секој пат не се сеќаваат како ги користите, не се подобруваат или учат ниту една од вашите преференци. Clippy беше бот, а не агент. Агентите се попаметни. Тие се проактивни, способни да даваат предлози пред да ги побарате. Тие извршуваат задачи во сите апликации. Тие се подобруваат со текот на времето бидејќи ги паметат вашите активности и препознаваат намера и модели во вашето однесување. Врз основа на овие информации, тие нудат да го обезбедат она што мислат дека ви треба, иако вие секогаш ќе ги донесувате конечните одлуки“.

И тој дава примери: „Замислете дека сакате да планирате патување. Бот за патување ќе идентификува хотели што одговараат на вашиот буџет. Агентот ќе знае во кое време од годината патувате и, врз основа на нивното знаење дали секогаш пробувате нова дестинација или сакате постојано да се враќа на истото место, ќе може да препорача дестинации. Кога ќе го прашаат, тој ќе предложи работи што треба да ги правите врз основа на вашите интереси и склоност кон авантура и ќе направи резервации во ресторани во кои ќе уживате. Ако сакате вакво длабоко персонализирано планирање денес, треба да платите на туристички агент и да потрошите време кажувајќи му што сакате. Највозбудливото влијание на агентите за вештачка интелигенција е како тие ќе ги демократизираат услугите кои моментално се прескапи за повеќето луѓе.

Тој додава дека агентите ќе имаат особено големо влијание во четири области: здравство, образование, продуктивност и забава-потрошувачка.

Здравје

„Денес, главната улога на вештачката интелигенција во здравството е да помогне во административните задачи. Abridge, Nuance DAX и Nabla Copilot, на пример, можат аудио да снимаат состанок и потоа да пишуваат белешки за лекарот да ги прегледа. Вистинската промена ќе дојде кога агентите ќе можат да им помогнат на пациентите да добијат совети како да се справат со здравствени проблеми и да одлучат дали треба да бараат третман“, забележува 68-годишниот основач на Мајкрософт.

„Овие агенти, исто така, ќе им помогнат на здравствените работници да донесуваат одлуки и да бидат попродуктивни“, истакнува тој, додавајќи: „Помагањето на пациентите и здравствените работници ќе биде особено корисно за луѓето во сиромашните земји, каде што многумина никогаш не можат да одат на лекар. Овие лекари- агенти побавно ќе излегуваат на пазарот, затоа што нивната правилна работа е прашање на живот и смрт“.

Тој забележува дека ќе бидат потребни докази дека здравствените агенти ќе бидат корисни во целина, „иако тие нема да бидат совршени и ќе прават грешки“. Се разбира, луѓето грешат, а немањето пристап до медицинска нега е исто така проблем, вели тој, додавајќи: „Грижата за ментално здравје е уште еден пример на услуга што агентите ќе ја направат достапна за речиси сите. Денес, неделните тераписки сесии изгледаат како луксуз. Но, има многу незадоволени потреби и многу луѓе кои би можеле да имаат корист од третманот до кој немаат пристап“.

Агентите за вештачка интелигенција, добро обучени за ментално здравје, ќе го направат третманот достапен и полесен. „Wysa и Youper се два од првите чет-ботови, но агентите ќе одат многу подлабоко. Ако одлучите да споделите доволно информации со агент за ментално здравје, тие ќе ја разберат вашата животна историја и врски. Ќе биде достапен кога ќе ви треба и никогаш нема да мора да чекате. Може дури, со ваша дозвола, да ги следи вашите физички одговори на терапијата преку вашиот паметен часовник - на пример, ако вашето срце почне да чука брзо кога зборувате за проблем со вашиот шеф - и да предложи кога треба да посетите човечки исцелител.

Образование

„Со децении, бев возбуден за сите начини на кои софтверот ќе им ја олесни работата на наставниците и ќе им помогне на учениците да учат“, вели Гејтс, истакнувајќи дека новата страница на технологијата „нема да ги замени наставниците, туку ќе ја надополни нивната работа - персонализирање на работата за учениците и ослободување на наставниците од документи и други задачи за да можат да поминуваат повеќе време на најважните делови од работата“.

„Овие промени конечно почнуваат да се случуваат на драматичен начин“, посочува тој. „Khanmigo, робот базиран на текст создаден од Академијата Кан, може да предава математика, наука и хуманистички студии. На пример, тој може да ја објасни квадратната формула и да креира математички задачи за вежбање. Исто така, може да им помогне на наставниците да прават работи како што се пишување планови за часови“.

„Агентите ќе отворат многу повеќе можности за учење. На пример, малку семејства можат да си дозволат да платат за наставник кој работи исклучиво со еден ученик. Ако агентите можат да доловат што го прави тренерот ефективен, тие ќе ја отклучат оваа дополнителна инструкција за секој што го сака тоа. Ако наставникот знае дека на детето му се допаѓаат Мајнкрафт и Тејлор Свифт, ќе го користи Мајнкрафт за да го научи како да ги пресмета волуменот и површината на предметите, а текстовите на Тејлор за да ги научи за моделите на раскажување приказни и римување. Искуството ќе биде многу побогато - со графика и звук, на пример - и поперсонализирано.

Продуктивност

Веќе има голема конкуренција во оваа област. „Мајкрософт го прави Copilot дел од Word, Excel, Outlook и други услуги. Google прави слични работи со Assistant with Bard и неговите алатки за продуктивност. Овие алатки можат да сторат многу - да претворат пишан документ во слајд, да одговараат на прашања за табеларни пресметки користејќи природен јазик и да ги сумираат нишките за е-пошта додека го претставуваат гледиштето на секоја личност.

„Агентите ќе направат уште повеќе. Ако имате еден ќе биде како да имате личност посветена да ви помага во различни задачи. Ако имате идеја за бизнис, агентот ќе ви помогне да подготвите бизнис план, да создадете презентација и слики за тоа како вашиот производ може да изгледа. Компаниите ќе можат да им доделат агенти на своите вработени директно да се консултираат и да учествуваат на секој состанок за да можат да одговараат на прашања. Без разлика дали работите во канцеларија или не, тоа ќе може да ви помогне на ист начин како што личните асистенти ги поддржуваат директорите денес. Ако вашиот пријател штотуку бил опериран, агентот ќе ви понуди да испрати цвеќиња и да ви ги нарача. Тој исто така ќе ве потсети дека неговото најстаро дете штотуку започнало да се школува на локалниот универзитет“.

Забава и потрошувачка

„Вештачката интелигенција веќе може да ви помогне да изберете нов телевизор и да препорача филмови, книги, емисии и подкасти. Слично на тоа, компанијата во која сум инвестирал неодамна го лансираше Pix, која ви овозможува да поставувате прашања (кои филмови на Роберт Редфорд би сакал и каде можам да ги гледам?), а потоа дава препораки врз основа на она што ви се допаднало во минатото. Spotify има диџеј со вештачка интелигенција кој не само што пушта песни врз основа на вашите преференции, туку разговара со вас и може дури и да ве повика по име“.

„Агентите нема само да даваат препораки. Тие ќе ви помогнат да дејствувате. Ако сакате да купите камера, ќе може да ги прочита сите рецензии наместо вас, да ги сумира, да даде препорака и да нарача откако ќе донесете одлука. Ако кажете дека сакате да го гледате Војна на ѕвездите, ќе знае дали сте претплатени на вистинската услуга, а ако не сте, ќе ви предложи да се претплатите. А ако не знаете во какво расположение сте, тој ќе даде предлози кои филмови да ги гледате. Исто така, ќе можете да добивате вести и забава прилагодени на вашите интереси. CurioAI, кој создава прилагоден подкаст за која било тема што ќе ја прашате, е предвкус на тоа што следува“.

Шок бран во технолошката индустрија

На крајот, Бил Гејтс го опишува следниот ден, велејќи дека агентите ќе можат да помогнат буквално во секоја активност и во која било област од животот.

„Последиците за софтверските бизниси и за општеството ќе бидат длабоки. Андроид, iOS и Windows се платформи. Агентите ќе бидат следната платформа. За да креирате нова апликација или услуга, нема да треба да знаете како да пишувате код или да правите графички дизајн. Само кажете им на агентите што сакате. Тој ќе може да го напише кодот, да го дизајнира изгледот и чувството на апликацијата, да создаде лого и да ја објави апликацијата на онлајн продавница“.

„Агентите ќе влијаат на тоа како користиме софтвер, како и на тоа како го пишуваме. Тие ќе ги заменат сајтовите за пребарување затоа што ќе бидат подобри во наоѓањето информации и резимирање за вас. Тие ќе заменат многу сајтови за е-трговија бидејќи ќе ја најдат најдобрата цена за вас и нема да бидат ограничени само на неколку добавувачи. Тие ќе ги заменат процесорите на текст, табеларни пресметки и други апликации“.

„Денес, агентите се вградени во други софтвери, како што се програми за обработка на текст и табели, но на крајот тие ќе работат сами. Иако некои ќе бидат бесплатни (и поддржани од реклами), мислам дека ќе се плаќа за повеќето од нив, што значи дека компаниите ќе имаат поттик да ги натераат да работат за вас наместо огласувач. Ако бројот на компании кои почнаа да работат на вештачка интелигенција токму оваа година е некаква индикација, ќе има голема конкуренција, што ќе ги направи агентите многу евтини, вели Бил Гејтс.

Столтенберг: Предусловот на Путин за прекин на огнот е Украина да отстапи уште повеќе земја

Прес-конференција на Генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг во Белата куќа, по неговиот состанок со претседателот на САД, Џо Бајден.

Во продолжение целосната изјава на Генералниот секретар на НАТО:

Добар ден. Само што имав добра средба со претседателот Бајден, разговаравме за претстојниот Самит на НАТО овде во Вашингтон следниот месец, каде што ќе ја прославиме 75-годишнината од најуспешната Алијанса во историјата, НАТО. Но и каде носиме важни одлуки за иднината. Не помалку за трошоците за одбрана, а со претседателот ги споделив новите бројки што ги имаме, кои покажуваат дека оваа година 23 сојузници ќе потрошат 2% од БДП или повеќе за одбраната, што е двојно повеќе од пред само четири години и покажува дека повеќе и повеќе сојузници сега навистина се засилуваат и инвестираат повеќе во нашата безбедност. Ќе донесеме и важни одлуки за Украина. Очекувам НАТО да преземе водечка улога во обезбедувањето безбедносна помош и обука, а исто така и дека сојузниците ќе ѝ дадат поголема воена и финансиска поддршка на Украина. Така, со нетрпение очекувам да се вратам во Вашингтон за да присуствувам на Самитот на НАТО и да го прославам НАТО овде во Вашингтон следниот месец.

Прашање: Пакет за Украина, за што се работи, што очекувате?

Па, очекувам дека кога шефовите на држави и влади ќе се состанат овде во Вашингтон следниот месец, всушност за неколку недели, да се согласиме дека НАТО ќе преземе водечка улога во обезбедувањето безбедносна помош и обука. Очекувам дека ова ќе биде предводено од генерал со три ѕвезди, тоа ќе биде да обезбеди логистика, поддршка за поставување на капацитетите што и се потребни на Украина. Најверојатно ќе биде лоциран во Визбаден, Германија, во американскиот објект таму и ќе има околу 100 лица кои ќе ја организираат и олеснуваат безбедносната помош за Украина. Ова е важно бидејќи ќе обезбеди поголема предвидливост, поголема одговорност кога станува збор за нашата поддршка за Украина. А исто така го намалува товарот на САД. Се разбира, ја поздравувам одлуката на американскиот Конгрес да одвои 60 милијарди дополнителни американски долари за Украина. Но, го поздравувам и фактот што всушност европските сојузници и Канада се совпаѓаат со она што го прават САД. И давајќи му на НАТО поголема улога, ќе се погрижиме товарот на САД да се намали и да имаме поголема долгорочна поддршка за Украина.

Прашање: Дали постои некаква загриженост дека користењето на финансиии од руските фондови, како и проширувањето во дозволувањето оружје да влезе во земјата, навистина е загрижува дека тоа ја турка Русија да прави работи што тие веројатно вообичаено не би ги направила и каков е нашиот одговор на барање за мир од самата Русија?

Пред сè, ја поздравувам одлуката на земјите од Г7, сојузниците на НАТО да ги искористат демобилизираните руски средства за финансирање заем за Украина за да им помогнат да добијат поголема финансиска поддршка од Западот за да се осигураат дека можат да се спротивстават на руската агресија.

Второ, го поздравувам мировниот самит што се одржа во Швајцарија во текот на викендот. Ова покажува дека има широка национална поддршка за Украина. Но, знаеме и дека она што се случува околу преговарачката маса е нераскинливо поврзано со ситуацијата на бојното поле. И се додека претседателот Путин верува дека можат да победат на бојното поле, нема да има траен мир во Украина. Значи, ако сакате мир во Украина, најдобриот начин да го постигнете тоа е да ја зајакнете Украина, нејзините воени капацитети, за да можат да преговараат од позиција на сила и да обезбедат Украина да надвладее и да опстане како суверена независна нација.

Прашање: За понудата на Русија за мир?

Русија навистина не доставила понуда. Претседателот Путин рече дека предуслов за прекин на огнот е Украина да отстапи уште повеќе земја, да се откаже од сите четири провинции што Русија ги анектираше без да ги контролира. Значи, не само што Украина треба да се откаже од земјата што Русија ја контролира денес, туку и Украина треба да се откаже од земјиштето што Русија не го контролира денес. Тоа беше предуслов за прекин на огнот. Ова не е мировна понуда. Ова е предлог дека Русија всушност треба да ги постигне своите воени цели со тоа што ќе ја убеди Украина да се откаже од својот суверенитет и територијален интегритет.

Прашање: Можете ли да ги разјасните вашите коментари за распоредувањето на нуклеарното оружје, нуклеарното оружје на НАТО, и како тоа не би било сфатено како ескалација од страна на Русите?

Па, НАТО има со децении нуклеарно одвраќање. Тоа не е ништо ново, не е ново ниту тоа што го модернизираме ова нуклеарно одвраќање. Ги заменуваме старите авиони, со нов авион од петтата генерација и САД го модернизираат оружјето што го распоредија. Значи ова не е ништо ново. Ова е модернизација на нуклеарното одвраќање на НАТО, кое трае веќе некое време, а ние бевме транспарентни за тоа и се соопштува многу години.

Прашање: Ќе се зголеми ли бројот на оружје?

Не, нема планови за зголемување на бројот на оружје, она што го правиме е дека ги заменуваме авионите со нови авиони од петта генерација, а САД го модернизираат оружјето. Значи, ова е модернизација на нуклеарното одвраќање што го имаме многу години. Тоа не е ништо ново и тоа е нешто што го комунициравме долго време.

Спајиќ задоцнил 4 минути на средбата со претседателот на Бугарија, Радев ја напуштил Владата

Премиерот на Црна Гора задоцнил 4 минути на средбата со претседателот на Бугарија, Радев ја напуштил Владата.

Откажана е средбата меѓу премиерот на Црна Гора Милојко Спајиќ и претседателот на Бугарија Румен Радев. Како што соопштија за „Вијести“ од Владата, договорената средба меѓу Спајиќ и претседателот на Бугарија во зградата на Владата доцнела, поради што делегацијата предводена од Радев ја напуштила зградата по четири минути чекање.

– Со амбасадата на Бугарија беше договорено средбата да се одржи во приемната сала во Владата во 17 часот, бидејќи премиерот Милојко Спајиќ имаше голема желба да се сретне со претседателот Радев и покрај набиената агенда. Претходната средба на премиерот со германската компанија траела три минути подолго од планираното, а делегацијата на претседателот на Бугарија Румен Радев по четири минути чекање ја напуштила зградата на Владата – изјавија за „Вијести“ од Владата. Од владата дополнително за „Вијести“ објаснуваат дека средбата требало да се одржи во истата сала каде што се одржала средбата со претставниците на компанијата и дека причината за нејзиното одложување е тоа што просторот треба да се подготви за нова средба. Домаќин на посетата на претседателот на Бугарија е претседателот на Црна Гора, Јаков Милатовиќ.

Шефот на НАТО и се закани на Кина

 Шефот на НАТО, Јенс Столтенберг, за Би-Би-Си изјави дека Кина треба да се соочи со последици за поддршката на руската војна во Украина доколку не го промени своето однесување.

Столтенберг рече дека Пекинг „се обидува да седне на две столчиња“ поддржувајќи ги воените напори на Русија додека ги одржува односите со европските сојузници.

-Ова нема да функционира на долг рок, изјави Столтенберг во интервјуто за време на посетата на Вашингтон.

Во опширното интервју Столтенберг зборуваше и за нуклеарното оружје и трошоците за одбрана. Запрашан што би можеле да направат членките на НАТО во врска со поддршката на Кина за Русија, Столтенберг рече дека има „тековна дискусија“ за можните санкции.

Столтенберг е во посета на Вашингтон. Рускиот претседател Владимир Путин, пак, денеска оди во Северна Кореја. Минатиот месец беше во Кина.

-Русија во моментов се повеќе се усогласува со авторитарните лидери, изјави Столтенберг.

Тој рече дека Северна Кореја испратила артилериски гранати во Русија, а за возврат Русија обезбедила напредна технологија за ракетните и нуклеарните програми на Северна Кореја.

-Така Северна Кореја и помага на Русија да води агресивна војна против Украина, заклучи генералниот секретар на НАТО. /МИА

притисни ентер