Научник тврди дека знае каде ќе удри астероид во Земјата по 10 години

Научник и претставник на организацијата на познатиот уфолог били Миер Мајкл Хорн ,тврди дека го знае точното место каде Земјата ќе биде погодена од астероидот Апофиза во период од наредните десет години.

Хорн рече дека неговиот истражувачки тим го лоцирал местото каде астероидот може да удри во Земјата и тоа во  областа помеѓу Северното и Црното Море и рече дека тоа може да доведе до истребување на човечкиот вид, пренесува Еxpress.

"Тука зборуваме за два проблеми: влијанието на масивниот астероид и последиците што ќе ги предизвика. Со оглед на податоците што досега ги собравме во студијата, ова треба да се случи на подрачјето меѓу Северното и Црното Море. За подобро да им се објасни на луѓето големината на таквото влијание и нејзините последици, го прикажавме настанот на интернет во форма на стрип “, изјави Хорн.

„Каде и да се случи таков удар, ќе остави дупка во Земјината кора и ќе предизвика масивно истекување на гасови. Тоа, пак ќе доведе до големи пожари и исчезнување на милиони луѓе од одредена област, по што може да се очекува катастрофа од светски размери, па дури и нуклеарна зима. “, додаде тој.

НАСА веќе започна да се подготвува за пристигнувањето на астероидот Апофиса 99942. Дијаметарот на астероидот е 370 m и се проценува дека може да се приближи до Земјината површина на растојание од 30.500 км.

Според официјалните проценки на НАСА, шансите за астероидот да ја погоди Земјата до 2068 година е 6,7 наспроти еден милион, додека во периодот 2060 до 2105 година, таа веројатност е зголемена на 9 наспроти еден милион.

Влегувањето на астероидот во Земјината атмосфера би ослободило 1200 мегатони кинетичка енергија. За споредба, влијанието на метеоритот во Аризона од пред 50 000 години и оној во Тунгузија во 1908 година ослободиле 3-10 мегатони кинетичка енергија. Обемот на најголемата водородна бомба што некогаш експлодирала била 57 мегатони, а ерупцијата на вулканот Кракауу од 1883 година била на ниво на експлозија на бомба од 200 мегатони. Влијанието на метеоритот Чикулуб, за кое се верува дека довело до истребување на диносаурусите, ослободи кинетичка енергија од 100 милиони мегатони, процениле научниците.

притисни ентер