САД тестираа нуклеарна ракета , досега забранета со договорот со Русија

Американскаста војска тестираше конвенционална нуклеарна крстаречка ракета земја- воздух , која до сега беше забранета.

Со договорот од 1987 меѓу САД и Русија , беше забрането поседувањето на ракети од краток и среден дострел, каква што е вчера тестираната на опстровот Сент Николас.

Во Калифорнија беше лансирана ракета , која успешно ја погоди целта по 500 километри лет , соопшти Пентагон.

Таквите ракети со дострел од 500 до 5 500 километри беа забранети , се до минатиот месец , кога САД и Русија се повлекоа од Договорот ИНФ за нуклеарно разоружување , постигнат во 1987 година меѓу Михаил Горбачов и Роналд Реган.

притисни ентер