Мажите сé уште доминираат во политичкиот живот, покажа Извештајот за самопроценка на родовата сензитивност на Собранието

 Мажите се уште доминираат во политичките партии, во јавниот и политичкиот живот, а иницијативите за родова еднаквост се сведуваат се уште на социјални прашања. 

Земјава има постигнато одреден напредок  во унапредувањето на родовата еднаквост, но сепак жените остануваат недоволно застапени во политиката на сите нивоа на носење одлуки. Родова квота има само во изборот на пратеници, но и покрај тоа политичките партии ги ставаат жените на пониски недобитни позиции.

Ова го покажува „Извештајот од самопроценката на родовата сензитивност на Собранието" презентиран денеска на собраниската Комисија за еднакви можности на жените и мажите.

-Извештајот го препознава направениот напредок и заложбите на Република Северна Македонија да ја унапреди родовата еднаквост. И покрај тоа што е направен напредок со отстранување на формалните пречки за политичко учество на жените на тој начин што се вклуени родови квоти и е подигната свесноста, сепак тие остануваат недоволно застапени во политиката на сите нивоа на носење одлуки, рече шефот на Мисијата на ОБСЕ во Скопје, амбасадорот Клеменс Која.

Собранието, додаде тој, треба да работи во потесна врска со Владата за да обезбеди проценката на родовото влијание да биде извршена пред легислативата да биде поднесена во законодавниот дом.

Националниот програмски офицер од Мисијата на ОБСЕ во Скопје, Резарт Мехмед, кој го презентираше Извештајот, рече дека тој покажува оти земјава има солидна законска рамка за унапредување на родовата еднаквост во јавниот и политичкиот живот. Едно од добрите решенија, додаде е и родовата квота за листите за избор на пратеници, но спорно е, додаде тоа што се ставаат на места подолу на листите кои најчесто се недобитни. Исто така, рече тој, нема квота за извршната власт и за градоначалничките функции, и затоа само четири жени во извршна власт имаат министерски функции, а само шест се градоначалници од вкупно 81 општина.

-Сé уште мажите доминираат во политиката,  а иницијативите за родова еднаквост се сведуваат сé уште на социјални прашања, рече тој.

Додаде дека во Извештајот, меѓудругото, се препорачува да се размисли за воведување на 50 отстотна родова квота по патент систем ефикасен за затворени листи за избор на пратеници, да се направи родова анализа на финансирање на политичките партии за да се согледа можност за поголема видливост на жените во изборната трка, како и ревизија на законска рамка за финансирање на политички партии за финснсика стимулација на оние кои би обезбедиле родов паритет во пратеничките групи.

Потпретседателката на Собранието, Фросина Ташевска-Ременски, истакна дека Собранието треба да работи на унапредување на родовата еднаквост, и на унапредување на положбата на жената не само во политичкиот и јавниот живот туку во општеството воопшто.

-Ние пратеничките од различни политички партии во Собранието имаме консензус и тоа ќе го направиме на првиот нареден погоден момент и ќе тежнееме за застапеност на жената во политиката 50 – 50, и тука може да кажеме дека ги собравме потребните потписи и поддршка. Но тоа éе само еден сегмен од она што треба да се направи како реформа на јавната свест и мислење за улогата на жената нејзините права и практикување на права на сите нивоа на власт и институции, рече таа.

Претседателката на собраниската Комисија за еднакви можности на жените и мажите, Даниела Рангелова рече дека состојбите на кои се укажува во Извештајот можеби не се идеални, но вели, тој може да биде патоказ како во кој дел треба да се унапреди родовото прашање. 

Традиционален саем на медот во Кочани со бесплатна едукација за потрошувачите

Во Кочани по 22. пат се одржува дводневниот Саем на медот, чиј организатор е локалното пчеларско здружение „Матица".

На манифестацијата, која е најголема од ваков вид во источниот регион, штандови имаат 25 пчелари и пчелни стопанства од Битола, Куманово, Тетово, Пробиштип, Свети Николе, Виница и од Кочани.

Покрај мед и пчелни производи, на посетителите на саемот им се нудат и пчеларски алати и опрема.

– Годинава беше релативно поповолна за пчеларството во споредба со претходните и произведовме квалитетен шумски мед. Во зависност од подрачјето во регионот во кој се наоѓаат пчелните семејства, количините се во рамки на просекот, односно околу 12 килограми од кошница. Присутни се и пчелари од беровскиот крај кои добија многу повисоки приноси од просечните. Иако немаме меѓусебен договор, сепак цената што ја бараат нашите пчелари се движи меѓу 350 и 400 денари за килограм, што е во рамки на рентабилноста, истакна претседателот на здружението „Матица", Благој Митев.

Новина на саемот годинава е обезбедената бесплатна едукација со печатен материјал и средби со потрошувачите на кои им се укажува за корисноста од употреба на медот, како да препознаат природен мед и за начинот на користење на другите пчелни производи.

Покровител на манифестацијата е општина Кочани, а градоначалникот Николчо Илијев истакна дека при крај е постапката за прогласување на Осоговскиот регион за заштитено подрачје што се реализира во соработка со Македонското еколошко друштво и Програмата за зачувување на природата во Македонија./МИА

Унијата на жени на ВМРО-ДПМНЕ примена во членство во Организацијата на жени на Европската народна партија

Унијата на жени на ВМРО-ДПМНЕ е примена за членка на  Организацијата на жени на Европската народна партија (EPP Women) на Конгресот кој се одржува во Виена 18-19 октомври 2019.

На состанокот во седиштето на Австриската народна партија присуствуваат претседателката на Унија на жени, Благица Ласовска и секретарот за меѓународна соработка на Унијата, д-р Христина Рунчева Тасев.

Со овој прием, се заокружува вклученоста на сите структури на партијата во Европската народна партија, која е најбројната партија во Европскиот парламент и се потврдуваат европските аспирации на ВМРО-ДПМНЕ и придонесот на жените во креирањето на политики на европско ниво.

На Конгресот на женската секција на Европската народна партија е усвоена резолуцијата “Женски визии за подобра Европа” која се однесува на приоритетите за делување на Европската комисија во периодот 2020-2024 година.

Центар за комуникации на ВМРО-ДПМНE 

Јанушев: Продолжуваме уште посилно од сега

ВМРО-ДПМНЕ продолжува да биде меѓу граѓаните.

Денес сме во Крива Паланка каде што имаме огромен одѕив на граѓани кои се дојдени овде во акцијата „Разговори за обнова на Македонија“.  Да ги искажат своите проблеми, за кои што ние како политичка партија земаме обврска да понудиме решенија во новата изборна програма.

Она што имавме прилика да го видиме, да се случува деновите е всушност нешто што наназад некој период го кажувавме, и го соопштувавме и апелиравме всушност до криминално рекетарската влада на Заев е дека без вистински реформи Македонија не може да се придвижи напред.

За жал, на штета на сите граѓани на Република Македонија, едноставно беа со оваа одлука казнети поради погрешните политики на Зоран Заев.

Она што го очекуваме во следниот период имајќи во предвид за каков човек станува збор, нема да не изненади доколку излезе и всушност целата вина се обиде да ја префрли на ВМРО-ДПМНЕ.

Меѓутоа нашиот народ е свесен што се случува така да сметаме дека еден ваков обид ќе биде само всушност јалов обид за обид за дефокусирање повторно на јавноста.

Продолжуваме уште посилно од сега. Продолжуваме со нашата кампања за обнова на Македонија и за многу брзо се она што ќе имаме прилика да го слушнеме од граѓаните, ќе излеземе не само со програма туку и по формирањето на новата Влада предводена од ВМРО-ДПМНЕ тоа да го реализираме, и да овозможиме подобар живот за граѓаните на оваа држава.

Игор Јанушев, Генерален секретар на ВМРО-ДПМНЕ          

притисни ентер