Изминатата недела 134 заболени од морбили

134-ца заболени за една недела од морбили. 

За епидемилозите ова досега е рекордно највисока бројка на заразени од стратот на епидемијата.

 Најголем број од заразените се луѓе над 30 години, кои се во генерација кои немале примено ревакцина.

За епидемилозите крајот на епидемијата од морбили е се уште далеку.

Бројот на заразени доминира надвор од Скопје каде бројот на невакцинирани е поголем и многу често невакцинираните им пренесуваат морбили на возрасните кои биле целосно невакцинирани.

Конечната одлука на владата за првачињата од септември е дека мора да бидат вакцинирани за упис во прво одделение. Во училиштата се примаат пријавите за упис и на невакцинираните, но  да не се врши упис на децата. Казната за невакцинирање и за незапишување во училиште ќе изнесува 1500 евра.

По рекацијата на родителите за забрана за упис на невакцинираните деца во училиште, комисијата за заштита од диксриминација со став дека не е дискриминирачка забраната за запишување и прием на невакцинирани деца во градинките и училиштата.

притисни ентер