Шокантно предупредување од ОН: Загрозен е опстанокот на целото човештво!

Обединетите нации денеска предупредија врз основа на извештаите на научниците, дека човештвото е во опасност.

Се поголемите и посложени ризици , од глобалното затоплување до загадувањето и епидемиите  му се закануваат на човечкиот род доколку не се спречи нивната ескалација.

Во двегодишниот извештај за тоа како светот се справува со катастрофите , ОН предупредуваат дека новите ризици што не биле предвидени во минатото не можат да бидат мерило за иднината. Како нови ризици се наведуваат загадувањето на воздухот, болести , земјотреси , суши и општо климатски промени.

,,Доколку продолжиме да живееме на ист начин и се однесуваме едни кон други на нашата планета како до сега , тогаш нашиот опстанок е неизвесен.” , изјави специјалната претставничка на Генералниот секретар на ОН , Мами Мизутори на состанокот во Женева посветен на справувањето со катастрофи.

Екстремните временски појави во последните 20 години двојно се зголемија , така што развојните проекти на Он во сиромашните земји се ставени под прашање.

Во светот во 2018 се забележани 1 600 катастрофи , од монсунски поплави вомИндија до шумски пожари со огромни размери во САД . Поради катастрофи истата година биле раселени 17,2 милиони луѓе ,а од 2008 до лани вкупно 265 милиони.

Од ОН сметаат дека е потребно да се вложат повеќе финансиски средства за спречување на катастрофите и да се заштитат најранливите категории луѓе од последиците на екстремните временски појави.

ЗНМ: Осуда за ширењето дезинформации на пратеникот Стевананџија за новинарите Јованоски и Христов

Го повикуваме пратеникот Стевананџија јавно да објави демант за објавената невистина и да се извини на новинарите за евентуалните последици од објавата.

Здружението на новинарите на Македонија го осудува пратеникот Димитар Стевананџија, кој на својот Твитер профил објави фотографија со коментар дека колегите Борјан Јовановски и Боби Христов наводно се гости на отворање на контроверзен угостителски објект во Охрид. Според колегите Јовановски и Христов станува збор за лажна фотографија од објект во Градскиот Трговски Центар во Скопје и истата објава служи да им се наруши нивниот имиџ како новинари.

ЗНМ укажува дека преку етикетирање и ширење на дезинформации на новинари, особено од страна на избрани претставници на Собранието на Република Македонија, може сериозно да им се наштети на професионалниот интегритет и углед на новинарите, а со тоа да се намали и довербата на јавноста во медиумите.

Освен ова, јавните личности, а особено пратениците треба да служат за пример и посебно да внимаваат како комуницираат со новинарите и воопшто со генералната јавност, напишаа од ЗНМ.

Српската Влада даде согласност со Македонија да се склучи Договор за дигитална трансформација

Како што се наведува во соопштението, целта на договорот е промовирање на соработката и обезбедување поддршка во примената на информатичките и комуникациските технологии преку спроведување на активностите за ширење на знаењето “Србија дигитализира”.

Српската Влада на денешната седница усвои Заклучок за давање на согласност на Канцеларијата за информатичка технологија и електронска администрација на Република Србија со Министерството за информатичко општество и администрација на Република Македонија да склучи договор за соработка во областа на дигиталната трансформација, соопштија од Канцеларијата за сорботка со медиумите на срспката Влада./МИА

притисни ентер