Конкурс за идејно решение за дизајн на урбана опрема во Скопје

Град Скопје распишува конкурс за идејно решение за дизајн на урбана опрема: клупи, корпи за отпадоци и заштитни столпчиња за зеленило кои ќе се поставуваат на јавни површини и на градската сообраќајна мрежа.
На презентацијата на конкурсот, која денеска се одржа во Архитектонскиот факултет, присуствуваа скопскиот градоначалник Петре Шилегов и деканот на Архитектонскиот факултет Огнен Марина.

- На градот мораме да му дадеме еден поинаков модерен лик, што ќе се издегне над архитектонските и естетските обременувања кои самите сте свесни дека Скопје ги доживуваше во непосредното минато, рече Шилегов, кој додаде дека конкурсот ги отвора можностите за младите и студентите кои треба да го дизајнираат градот онаков како што го сакаат.

Тој нагласи дека досега урбаната опрема била бирана во градските бараки и по вкус на административните работници. Урбаната опрема, како што рече, мора да ја прават тие кои се стручни и кои учат за тоа-студентите.

- Ќе ни биде потребна урбана опрема која ќе биде функционална, според потребите на Градот и на граѓаните и со која сите ќе може да кажеме дека се гордееме со нејзиниот изглед, посочи Шилегов.

Деканот на Архитектонскиот факултет Огнен Марина потенцира дека се најстарата институција која скоро 70 години во континутет се занимава со Град Скопје.

- Оваа иницијатива е продолжување на идејата дека Архитектонскиот факултет во соработка со Град Скопје ќе продолжи да се грижи, да истражува и да создава за Скопје, рече Марина.

Пријавувањето и добивањето конкурсна документација е на konkurs@skopje.gov.mk. Идејните решенија ќе се доставуваат 30 дена по официјалната објава на конкурсот. Првата награда на овој конкурс е во вредност од 300 евра, а втората награда од 150 евра. 

Пуштена во употреба фабриката за производство на фотоволтаични соларни модули

Со свечена церемонија денеска во употреба се пушти првата фабрика за производство за фотоволтаични соларни модули на компанијата „Пиксел Груп“.

Ова е прва фабрика од ваков тип во Македонија и регионот. фабриката се простира на површина од 1500 метри квадратни со годишен капацитет на производство од 20 мегавати на монокристални и поликристални соларни модули.

Инвестицијата за првата година изнесува 5 милиони евра, а вработени се 20 лица.

Целта е да се стимулира производството на соларна енергија како предуслов за зачувување на природната средина и да се овозможи одржливо и ефикасно снабдување на електрична енергија произведена од сончевата светлина.

Формирана работна група која ќе го истражува проблемот со линданот во Охис

Ќе се реши ли деценискиот проблем со линданот во ОХИС.

Владата на седницата вчера формирала работна група која во рок од три месеци треба да ја информира за можните решенија на овој проблем.

Во состав на работната група се генералниот секретар на владата Драги Рашковски, министерот за животна средина и просторно планирање  Садула Дураку и министерот без ресор Аднан Ќахил.

ССК: Градежниците загрижени од намелната инвестициска активност во градежниот сектор

 Во март годинава се издадени 45,1 процент помалку одобренија за градба во однос на истиот месец лани, што укажува на намалување на инвестиции во градежниот сектор.

Затоа од Комората за градежништво при Сојузот на стопански комори бараат продолжување на рокот за повластена стапка од 5 отсто за ДДВ при прва продажба на станови до 2023 година и почитување на законскиот временски рок за издавање одобрение за градба.

Претседателот на Комората Ивица Јаќимовски истакна дека пречките што доведуваат до намалување на инвестициите во градежништвото се непочитувањето на посочениот временски рок за издавање дозволи, неизвесноста дали ќе биде продолжена мерката за повластена даночна стапка, како и мораториумот за градење што го вовеле одредени општини.

- Градежниот сектор придвижува 26 други гранки. До 10 проценти од вкупниот број вработени отпаѓаат на овој сектор, а и 10 проценти од БДП е резултат на градежништвото, рече Јаќимовски, потенцирајќи го значењето што оваа гранка го има за државата.

Потпретседателот на Комората за градежништво Зоран Азманов апелираше Владата што побрзо да ја донесе одлуката за продолжување на рокот за повластена стапка од 5 проценти. Доколку тоа не се направи веднаш туку до крајот на годината, според Азманов, во 2019 ќе има многу малку инвестиции во градежништвото поради неизвесноста во која се наоѓаат инвеститорите.

- Тоа значи дека ќе следи намалување на приходот во Буџетот по основ на придонеси, персонален данок како резултат на намалената вработеност во секторот, но и намалување по основ на ДДВ од производство и промет на градежни репроматеријали, суровини и опрема, како и по основ на данок на добивка поради стагнација на пазарот на недвижности, рече Азманов.

Потенцира и дека непродолжувањето на рокот на повластената стапка ќе значи покачување на цените на становите.

Азманов апелираше да се внимава со најавувањето на евентуално поништување на деталните урбанистички планови, особено во оние делови каде се издадени одобренија за градење или веќе се отпочнати градби.

притисни ентер