Доколку сте љубител на белиот леб, немаме добри вести за вас.
Иако преработената храна е повкусна, таа истовремено е нездрава, особено ако ја консумираме секојдневно во поголеми количини, но истата се одразува и врз изгледот на нашето лице.
Студија на група француски научници во која биле вклучени 103 Французи покажала дека внесувањето рафинирани јаглехидрати влијае врз привлечноста на лицето, пренесува neurosciencenews.com.
Оваа студија, исто така, откри разлики специфични за половите и тоа како консумирањето грицки влијае врз привлечноста.
Резултати:
1. Врската помеѓу храната и привлечноста: Лицата кои консумирале појадок со висок гликемиски индекс имале пониски оценки за привлечноста на лицето, што укажува на тоа дека исхраната има влијание врз убавината на лицето.
2. Разлики специфични за половите: Мажите и жените различно реагираат на внесувањето на грицки со висок гликемиски индекс.
3. Пошироки импликации: Истражувачите истакнуваат дека се потребни понатамошни истражувања за да се утврди како рафинираните јаглехидрати можат да влијаат на привлечноста и на другите социјални особини, и покрај она што го знаеме за нивните здравствени ефекти.
Во студијата, истражувачите на некои од учесниците им дале појадок со висок гликемиски индекс - рафинирани јаглехидрати кои го зголемуваат шеќерот во крвта - додека на други им дале појадок со низок гликемиски индекс.
Појадокот со рафинирани јаглехидрати се состоел од француски багет, направен од индустриско бело брашно, со џем, сок од јаболко или портокал, чај или кафе со шеќер. Оброкот со нерафинирани јаглехидрати се состоел од леб направен од интегрално брашно, со путер и сирење, портокал или јаболко, и чај или кафе без шеќер.
Учесниците, исто така, пополниле прашалник за да бидат проценат нивните типични навики во врска со консумирањето јаглехидрати. Два часа по појадокот, хетеросексуални доброволци ја оценувале привлечноста на лицето кај учесници од спротивен пол.
Резултатите покажале дека појадокот со висок гликемиски индекс е поврзан со пониски оценки за привлечноста на лицето, и кај мажите и кај жените. Исто така, истражувачите истакнуваат други фактори кои влијаат врз привлечноста: вистинската возраст, пушачките навиките, масениот индекс, перцепираната возраст и влакнетоста на лицето.
Авторите додаваат дека непосредното и хронично консумирање на јаглехидрати влијае врз привлечноста на лицата кај двата пола, а тоа е важен фактор во социјалните интеракции.
Освен тоа, западниот начин на исхрана кој вклучува обработена храна со ниска хранлива вредност се поврзува со дебелината, дијабетесот и кардиоваскуларните заболувања.