Рецензија на делото „Шетајќи го ќибритот“ на екс премиерот Љубчо Георгиевски

Текстот е комплетна фикција/козерија и е базиран врз FB статус на некогашниот премиер, и „најголемиот ас“ на Бугарите - Љубчо Георгиевски. Ова е прв дел од рецензијата на неговото ново FB „дело“-„Шетајќи го ќибритот“

Вчера македонската јавност се запозна со новото дело на авторот Љубчо Георгиевски , мега познат по неговата „научно-фантастична“ стихозбирка „Апокалипса“ од далечната 1988 год. вметна и една феноменална песна во која како да ја наговестува иднината која денес ни се случува па напиша. „...Некој ми шара по мозокот,некој ми црта шаблони во него,ми наместија електрични чипови,во срцето за природна емоција,со дигитално управување...А јас сакав само да лижам п**ка! Влажна, розава, месеста п**ка. Ве молам,оставете ме да ја долижам!...“

Новото фејсбук дело се вика „Шетајќи го ќибритот“ од авторот Георгиевски и само може да се погодува дали насловот на новото дело има врска со еден стар , познат виц во кој главни протагонисти се :доктор, пациент и еден ќибрит врзан за конец како куче да е?
Денес Канал 5 ексклузивно го објавува 1от дел од ова „научно-фантастично“ ремек дело, при што „поканивме“ неколкумина оналјн Рецензенти да дадат свое видување на самото дело. Дефинитивно, како што сметаат и Рецензентите и јавноста , ова штиво „Шетајќи го ќибритот“ од авторот Љубчо Георгиевски ќе внесе нов дух, и позитивна енергија не само во уметноста и субкултурата, туку и во гео-политичките случувања.
Следува фрагмент од Фејсбук делото, заедно со рецензиите:.

Глава 1: „Северна Македонија да даде гаранција дека нема никаква аспирација за Источна Македонија и во поимот Северна Македонија не влегува Источна Македонија. Погледнато од Скопје, Пиринска Македонија секогаш била Источна.“

Рецензија: Авторот сериозно на политичко-стратешки начин воведува термин Источна Македонија, со што врши директна импликација дека Бугарија е источна Македонија. Но , поради фактот што ова фејсбук дело на авторот ЉуБчо Георгиевски е класична научна фантастика, која слободно може да се каже дека се воздигнува до висините на делата на Стенли Кјубрик, терминот Источна Македонија може да се сфати и дека делот на Македонија почнувајќи преку Крива Паланка, па Каменица, Пехчево, Делчево , Берово, се до Струмица и Дојран е Бугарија? Дали и Вицепремиерот Љупчо Николовски, заедно со Премиерот Зоран Заев се Бугари? Еден од Рецензентите, кој само тој ќе биде именуван со кодно име „Злобниот“ постави и дилема дали братот на Премиерот Заев, намерно е крстен по титулата „заменик“ односно Вице? Како е можно пред повеќе од 40 год. едно струмичко семејство да претпостави дека ќе го „даде“ денешниот Премиер по име Зоран, а братот ќе му биде „заменик“? Тука се вмешува друг Рецензент кој вели дека во делото не се споменува Заев и семејството, и дека, ако тој се прашува името Вице е дадено според познатиот хрватски пејач со презиме Вуков. Сепак таа дилема колку и да е парапсихолошка или политичка, не смее да се третира сериозно во ова фантастично „научно-фантастично“ дело на авторот Георгиевски

Глава 2: „Бугарскиот парламент да донесе декларација во која ке изјави дека под поимот македонска нација и македонски јазик подразбира само нација и јазик кои се формирани после 1944 година и дека Бугарија со ништо не ги прифака тезите за кои смета дека се фалсификат и ја подржува бугарска историографија во одбрана на својата вистина. Оваа теза во Бугарија можеби ке биде прифатена како политичка игра тоа не е така, само ја нудам српската стратегија, како тие ги решаваат нивните проблеми“

Рецензија: Тука авторот на ова дело, кој е познат и по еротска поезија во минатото ( види вовед на текстов ), директно им дава „идеи“ на безидејните бугарски политичари, при што очигледно се води од т.н. синдром на „заспана нација“. Рецензентот потсетува на изјавата на Премиерот Заев во кој легнуваме како Бугари, а се будиме како Македонци, креирани од лажните татковци, со тоа што рецензентот се прашува дали Каракачанов е принцот кој ќе ја разбуди “заспаната нација“ или пак убавата Захариева? „Злобниот“ пак Рецензент несомнено смета дека на авторот Георгиевски при пишувањата на ова фејсбук дело, „некој навистина му шарал по мозокот и му цртал шаблони“, како што самиот напишал во едно од неговите претходни ремек дела. Дополнително, „Злобниот“ пак се чуди како е можно ваков генијалец изненадувачки слабо да го познава македонскиот правопис, па зборот поддржа го пишува со едно Д ? Зборот ПОДРЖИ со едно Д, означува држење на нешто/некого краток период или време.Да не се крие некоја нова политичка „игранка„ од авторот Георгиевски, „глумејќи“ граматички аналфабетизам?

Глава 3:„Да се утврдат уште десет или петнаесет настани кои се општи без многу големи текстови и објаснение и да почнат да слават заедно. Може и сто и петнаесет ама тогаш политичарите само од прослава на прослава треба да одат.“

Рецензија: „Генералот“ на македонскиот пишан збор како што го нарекува пак еден друг Рецензент ( ова нема врска со реторичкото прашање на Бранко Црвенковски дали авторот во времето додека бил премиер на Македонија се облекувал како генерал и се гледал со часови пред огледалото во својата канцеларија ), на авантуристички начин индиректно ги потсетува читателите на не така далечното минато, а „Злобниот“ пак рецензент поставува дилема: дали во тие 10 славења можат да се вбројат и познатото „свиждање“ или по ново „ свирнување“, и дали дополнителни 9 одмори на Македонци во Бугарија ќе се сметаат за „заеднички настани“, при што голем број на Македонците ќе ги „слават“ летните одмори вообичаено со Бугарки и по некој Бугарин, нормално се во духот на Европската Унија, така да вкупно ќе се соберат 10 настани?

Глава 4: „Бугарската страна под итно да направи список на места од македонските учебници кои се навредливи за нив и тие да се се избришат без да се чека општата дискусија.
-Да се направи нова специјална комисија која ке работи под најбрза постапка за прогонот и убиствата на Македонцисо бугарска национална свест. Според бугарски извори 30.000 убиени и 120.000 малтретирани. Лично сметам дека тука некој лошо ја подводи бугарскајавност. Но и 1200 да се, демократијата треба да објави на виделина.
-Македонската страна да се задолжи во сите историски книги незвисно од државен или приватен издавач точно да го дава преводот посебно каде писателите пишувале македоци или бугари. Секој фалсификат да биде финансиски санкционран.“

Рецензија: Ова генијално историско-фантастично поглавје отвора простор за еден сосема нов, досега непознат писателски жанр: авто-само-лажно- историско-утепувачки жанр, кој како таков наиде на широко воодушевување кај македонските издавачи, кои сигурно сами, несакајќи да бидат изложени на финансиски трошоци, со помош на бела темпера ќе почнат веднаш да ги покриваат зборовите : бугарски фашисти и бугарски окупатор, убиен или малтретиран од бугарска војска - буквално секаде каде Бугарите лажно се претставени во негативен историски контекст , и врз белата темпера ќе се испише само еден збор – СРБИ и СРПСКИОТ.
„Злобниот“ пак рецензент вели дека ова поглавје на делото „Шетајќи го ќибритот“ од авторот ЉуБчо Георгиевски ќе биде одлична идеја за оваа предавничка Влада која сигурно ќе предложи при попишувањето да се постават и следниве прашања :
1. „Дали сте Македонец кој се чувствува како Б'лгарин?“ и независно од одговорот ќе се премине на второто прашање, кое гласи:
2. „Дали сте биле убиени по Втората светска војна“? Можеби малку чудно ќе звучи живи луѓе, кои се попишуваат да бидат прашани од комисијата задолжена за попис дали се живи, односно дали веднаш по Втората светска војна биле убиени, ама уште почудно е нели што и авторот на ова ремек дело, познатиот „бугарскиот ас“ бил некогаш премиер?

Тука е крајот на Првиот дел од анализата на новото фејсбук дело , фантастичниот „научно-фантастичен“ роман „ Шетајќи го ќибритот“, а во очекување сме и на рецензиите на останатите поглавја застапени во ова штиво, кое се надеваме дека ќе ги објавиме во текот на утрешниот ден

Забелешка: Текстот и насловот на „делото“ е комплетна фикција и козерија, базирана на вистиниски ФБ статус на Љубчо Георгиевски, и на ниту еден начин не ја одразува моменталната писателска и политичката реалност.

Била бездомничка, а сега заработува милиони од фотографии и го вжештува Инстаграм (ФОТО)

Приказната на Елиза Роуз Вотсон звучи како сценарио на некој холивудски филм. 

31-годишната поранешна наставничка во еден момент од животот се најде на улица, како бездомник зависничка од наркотици и алкохол, а денес заработува милиони на платформата „ OnlyFans “.

Овој дипломиран психолог станала зависник од дрога на 23-годишна возраст, кога започнала да работи како манекенка. Потоа започнала да користи кокаин и некои други опијати, а покрај тоа станала зависна од алкохол. Се борела со тоа цели четири години.

„Би ги дала сите пари што би ги заработила за алкохол или кокаин“, изјави сега Елиза за британските медиуми, признавајќи дека украла пари и од нејзината мајка. Наскоро се нашла на улица, справувајќи се и со спиење со непознати мажи. Еден пријател ја убедил да побара помош.

"Еден ден таа се појави пред мојата врата и јас бев толку уморна што само отидов со неа кај анонимни алкохоличари. Почнав да се справувам со моите проблеми. Дотогаш, неколку пати се обидов да извршам самоубиство додека бев во болница и во полиција. Знаев дека не можам да продолжам така “, вели Елиза.

По рехабилитацијата се вработила во градинка. Таа вели дека за време на вработувањето била целосно искрена за своето минато и дека решиле да и дадат шанса, за што е многу благодарна. "Работата беше совршена, но не можев да заработам доволно. Сакав да ги вратам парите што ги украдов од мајка ми, да вратам некои долгови и да станам независна", вели таа.

Затоа, таа се свртела кон „ OnlyFans “. Во декември 2019 година, таа отворила профил на таа 18+ платформа. Првично заработувала, вели таа, 2.000 фунти месечно, а во пандемијата 100.000 фунти месечно. Заработила милион фунти последнава година.

Работи 16 часа на ден, седум дена во неделата. "Не се само сексуални разговори, сè е таму. Постојат жени кои ме прашуваат за совети за вежбање и слично", вели таа. "Тоа е како заедница. OnlyFans ми дозволува флексибилен живот, кога мајка ми или некој близок ми е потребен, веднаш можам да бидам таму за нив", заклучила Елиза, која сега на Инстаграм ја следат скоро милион луѓе.

Нема кислород во индиските болници, се ограбуваат камионите со боци

Шест болници во индискиот главен град Њу Делхи целосно останале без кислород и лекарите велат дека на останатите болници им преостанува снабдување за само неколку часа.

Голем број луѓе починале додека чекале кислород, а повеќе од 99% од сите кревети за интензивна нега се полни, јавува Би-Би-Си..

Индија е во костец на вториот бран на инфекции со Ковид-19 и денеска го забележа најголемиот еднодневен биланс на нови случаи во светот.Земјата досега забележала скоро 16 милиони потврдени инфекции.

Во изминатите 24 часа имало 314.835 нови случаи на коронавирус, додека смртните случаи пораснале за 2.104.

Има полициски извештаи за луѓе кои ги спречувале цистерните со кислород да отпатуваат во други држави, според телевизиската станица НДТВ од Делхи. Некои болници се обвинети за складирање на нивните залихи, додека имало појави и на грабежи.

Млад човек од Шпанија си ја убил мајка си и ја јадел, заедно со кучето (ВИДЕО)

На млад човек од Шпанија му се суди за убиство на неговата мајка, распарчување на нејзиното тело и јадење делови, пишува Би-Би-Си.

Алберто Санчез Гомез бил уапсен во 2019 година, откако полицијата отишла во станот на неговата 66-годишна мајка. Нејзините познаници повикале полиција, загрижени дека со денови не им се јавувала.

При влегувањето во станот, детективите пронашле делови од мртвата жена во пластични контејнери расфрлани низ станот и во фрижидерот. Локалните медиуми напишале дека младиот човек го расекол телото на повеќе од илјада парчиња. Тие исто така го пронашле 26-годишникот, како готви некои делови од нејзиното тело.

Полициските службеници на кои им ја отворил вратата изјавиле дека на прашањето дали неговата мајка е во станот, тој одговорил: „Да, мајка ми е тука, таа е мртва“.

Младиот човек признал дека готвел и јадел делови од телото, а некои му ги дал и на кучето.

На почетокот на судењето, Санчез Гомез тврдел дека слушнал „тајни пораки“ од ТВ и гласови кои му велеле: „Убиј ја мајка ти“. Гласовите, како што тврди, им припаѓале на неговите соседи, познаници и познати личности.

Тој, исто така, на судењето тврдел дека не се сеќава на убиството или на распарчувањето на телото.

Сега се соочува со казна од 15 години до доживотен затвор.

притисни ентер