Од 1 јуни се подигаат рампите меѓу Србија, Бугарија, Романија и Грција

Веднаш по зеленото светло од премиерот Мицотакис, грчките хотелиери и угостители се фрлија на подготовка на грчките плажи. 

Лежалките и чадорите на пристојна дистанца се поставуваат долж крајбрежјата. Туристичките работници признаваат дека сепак пандемијата ги променила правилата на играта, зашто фокусот на вниманието прв пат прв пат ќе биде да се обезбеди сигурноста на посетителите во услови на пандемија.

-Ќе направиме се што е можно собите да бидат проверени и да бидат празни на неколку дена откако некој гостин ќе се одјави, за да може истите да се исчистат и да се тргне секоја потенцијална опасност. Семејствата ќе можат да бидат заедно во соба, но ќе гледаме да бидат одделени преку една соба од останатите посетители.“вели Филип Руж Десарпс– хотелски менаџер.

Десарпс вели дека приоритет во хотелите е да се избегне атмосферата на глобална епидемија. Предвидено е на гостите да им се мери температура, а перосоналот да подлежи на зачестени тестирања.  Приоритет треба да биде одржувањето на социјалната дистанца и обидот да се задржи позитивната атмосфера кај туристите.

Ќе биде предизвик, а ние мора да се осигураме дека хотелот нема да изгледа како болница. Мораме да направиме опкружување во кое луѓето кои ќе се сместат ќе чувствуаат сигурност и ќе можат да одмораат заборавајќи на се останато.

Странскиот туризам во Грција ќе стартува на 15 јуни, а туристите нема да бидат подложни на задолжителни тестирања, ниту пак на карантин, особено оние кои доаѓаат од земји со добри епидемиолошки карактеристики. Сепак владата ја задржува можноста за тестирање по случаен избор, како мониторирање на ситуацијата.

Премиерот Мицотакис соопшти дека доброто справување на земјата со коронавирусот ќе биде најголемата гаранција за посетителите.

„ Нашето справување со епидемијата ќе биде пасош за безбедност, кредибилитет и здравје. Ќе победиме во економската војна како што победивме во здравствената,  истакна Кирјакос Мицотакис – Премиер на Грција.

Рестриктивните мерки на Грција ѝ нанесоа сериозен удар на економија, чиј клучен дел е туризмот, кој е одговорен за повеќе од 10% од БДП. Минатата година повеќе од 34 милиони туристи ја посетиле земјата и потрошија над 18 милијарди евра. Затоа, Грција очекува оваа летна сезона да трае до ноември.

притисни ентер