(Обновено)Француски научници велат дека хрватскиот Сумамед помага против коронавирусот

Француски научници објавиле студија која потврдува дека комбинација од лек против маларија и антибиотикот азитомицин, откриен во Загреб 1980 година може да спаси многумина.Подолу и целата студија

Сите светски медиуми ја пренесоа веста за француката студија која потврди дека со комбинација на лековите за маларија и антибиотикот азитомицин или Сумамед, постигнува фантастични ефекти во лечењето на заболените од коронавирус.

Азитромицин, инаку антибиотик наменет за инфекции на дишните патишта и меките ткива, откриен е во Загреб во тогашниот истражувачки центар во тогаш уште хравaтската фармацевстка фабрика Плива во 1980 година.

Дури и Доналд Трамп овие денови побарал оваа комбинација од лекови веднаш да се стави на располагање за пациентите.
Еве ја целата студија, благодарение на нашата читателка Меланија Крамарска  линк

Графикон за тоа како пациентите реагираат на комбинацијата на овие два лека

притисни ентер